Alida Bremer: Je li narod kriv?

 

 

Svako malo netko napiše da kakav narod, takva vlada, da ovakav narod nije bolje ni zaslužio itd. Meni se čini da to nije baš tako jednostavno. Svakom bi narodu na svijetu bilo teško – a to situacije u ogromnom broju zemalja kako u prošlosti tako i danas i dokazuju – izboriti se protiv dobro organiziranih kriminalnih struktura, spremnih na sve vrste manipulacija koje im služe da bi u njihovoj sjeni i dalje imale svu moć i dobit. I ne samo manipulacije: Spremni su, ako treba, počiniti i gore zločine, samo da se njihovi poslovi ne razotkriju i samo da i dalje mogu ostati na vlasti.

U Makedoniji su npr. dvije pune godine građani vrlo odlučno protestirali protiv korumpirane i kriminalne vlasti, koja je pak spremna ubijati, spremna je izazvati i rat ne bi li sačuvala svoje privilegije. U Srbiji je ubijen Zoran Đinđić, a da se i danas ne zna tko je naručio ovo ubojstvo – u svakom slučaju njegovom smrću zaustavljen je svaki pokušaj rasplitanja zamršenog klupka između vladajućih i kriminala. To su samo dva primjera iz najbližeg okruženja – da ne potežem sad paralele od Egipta preko Turske i Sirije do Irana ili do Sjeverne Koreje ili da se vraćam u prošlost do nacističke Njemačke. Ili do Shakespearove imaginarne Danske.

Stoga mi se hrvatsko samooptuživanje čini neproduktivnim i zabrinjavajuće defetističkim – jer ono ne pomaže nikome do kriminalnim strukturama.

 

Alida Bremer

HeraZnanje

 

 

Ako sadržaj nalazite vrijednim čitanja, lijepo vas molimo da nas podržite FB Like klikom