Osvrt na predstavu -Čudo u Poskokovoj Dragi”-Bravo Mario Kovač!

 

Osvrt na dramsku premijeru “Čudo u Poskokovoj Dragi” u režiji Maria Kovača po romanu Ante Tomića u produkciji HNK-a Split

 

rp_Mario-Kovac-640x640-600x600.jpg
(redatelj Mario Kovač, foto:Marijo Bašić)

 

 

Kada kazališna predstava traje sat i pol bez pauze a gledatelj želi da traje još onda je jedini zaključak da je redatelj Mario Kovač napravio izvrstan uradak. 

Hit nad hitovima pripremila je produkcija HNK-a Split ponudivši predstavu „Čudo u Poskokovoj Dragi“ po dramatizaciji Željke Udovičić  romana Ante Tomića. Predstava je to koja će se, ukoliko bude mogućnosti, prikazivati niz godina.

Interesa publike sigurno će biti a na upravi kazališta je da tom izazovu i odgovori što s obzirom na čak pet gostujućih glumaca neće biti lako. Iako usklađivanje termina cijelog ansambla i honorari ne donose osmijeh na lice niti jednog financijskog ravnatelja u ovom slučaju opravdano je bilo angažirati nova lica. Ionako bi rotirajuće predstave, to jest fluktuacija glumaca bila želja svakog kazališnog gledatelja. Tonći Bilić kao intendant je otišao ali je iza sebe ostavio dobar projekt. Umjetnički solidan, financijski perspektivan, uradak je to pripremljen za stalne i za slučajne posjetitelje kazališta
Osobna uljuđenost samog redatelja Kovača doprinijela je mirnom radu na predstavi. Glumci su svi od reda hvalili Kovačev talent i način rada. Ta uspješna sprega na relaciji redatelj-ansambl učinila je da se i gledatelj osjeća dobrodošao u predstavu.

Režirana tako da imate osjećaj da iz svoje najudobnije sofe  gledate film, slike se prelijevaju, radnja teče lako, glumci vam postaju prijatelji, emocije su čiste, i na kraju sretni ste što Lovorkin život neće progutati surova sila.

 

Sam tekst ponudio je emotivan predložak iz kojeg je Kovač apostrofirao najbolje. Priča je to o životu koji traži svoj nastavak, koji uvijek i usprkos svemu ide dalje; o napretku, razvoju, prethodnim generacijama koje nam ostavljaju svoju mudrost, iskustvo i iznad svega blagoslov.
Predstava motive ljubavi, obitelji, zajedništva postavlja na pravo mjesto, u središte zbivanja, lako preskočivši preko zadanih profanosti na razini dnevne politike.

Glumački donosi i neka vrlo dojmljiva ostvarenja Andree Mladinić, Nikše Butijera, Vladimira Posaveca Tušeka, Nene Srdelića, Ivana Baranovića, Vicka Bilandžića i Stipe Radoje. Kvaliteti predstave  doprinijela je i scenska glazba po izboru  Tomislava Babića.
Predstava je duhovita, topla, inteligentna, oplemenjuje emotivno i intelektualno.  Nije  populistička, usmjerava, u njoj dobro pobjeđuje zlo, ljubav sve prepreke a to su uvijek dobre poruke. U dvije riječi- najtoplija preporuka.

Hana Konsa

 

cudo_draga00252-600x400

cudo_draga00478-600x400

cudo_draga00055-600x400

cudo_draga005751-600x399

cudo_draga00642-600x400

cudo_draga00449-600x400

 

Čudo u Poskokovoj Dragi- HNK-Spli, redatelj: Mario Kovač, dramatizacija: Željka Udovičić Pleština, dramaturg: Jasen Boko, scenograf: Matija Šantić, kostimografkinja: Hana Letica, autor scenske glazbe Tomislav Babić, oblikovatelj svjetla: Zoran Mihanović, oblikovatelj zvuka: Tomislav Luetić, jezična savjetnica: Anita, Runjić Stoilova, inspicijentica: Sonja Dvornik

 

Glume: Mate Gulin, Snježana Sinovčić Šiškov, Nikša Butijer, Andrea Mladinić, Vicko Bilandžić, Stipe Radoja, Mijo Jurišić, Marko Petrić, Josip Zovko, Filip Radoš, Arijana Čulina, Ivan Baranović, Nenad Srdelić, Vladimir Posavec Tušek, Anastasija Jankovska, Vanda Boban Jurišić, Marko Petrić, Andrijana Vicković, Marjan Nejašmić Banić, Matko Elezović, Franjo Đaković

Premijera: HNK-a Split, 25. listopada 2014.

heraznanje

 

 

 

Odgovori

Ako sadržaj nalazite vrijednim čitanja, lijepo vas molimo da nas podržite FB Like klikom