Cvjetna rapsodija na ljetnom balkonu

 

Kad sunce voli cvijeće

 

y 

I najmanji balkon može zablistati cvjetnom rapsodijom. Dolazi ljeto a s njim i velike vrućine no to nije razlog da vaša cvjetna oaza ne pada u slapovima i uljepša vam sparne dane koji dolaze.

 

216be4def019016e7c3f957c60008b02

 

Vodenika
Istočni balkon – po jutru se dan poznaje! Balkoni s jutarnjim suncem idealni su za biljke koje podnose polusjenu. Jutarnje sunce je ugodno i rijetko kad zapeče punom snagom, osim možda u onih nekoliko dana pakla usred ljeta. Vodenike će lijepo uspijevati na istočnom balkonu s obzirom da vole popodne provoditi u hladu. Kako bi vam lijepo rasle i cvale zalijevajte ih navečer, tako ćete ih pripremiti na dozu sunca koju će primiti ujutro, uzeti će vlage koliko im je potrebno, a višak će se prosušiti na suncu. Vodenike vole vodu, ali višak im može prouzrokovati probleme poput botritisa. Ako izaberete sortu Nova gvineja pripazite na crvenog pauka – ako se lišće počne čudno frkati i sušiti i uočite laganu musavost nalik paučini, a ne vidite nikakvog nametnika, to je znak prisustva crvenog pauka kojeg ne možemo vidjeti prostim okom. Zaletite se do poljoapoteke po sredstvo za suzbijanje malog, crvenog gada!

 

1ca1b2200b1b0a5a71d8419b1ad0d111

 

Vodenika, idealna za istočne balkone
Petunije, surfinije, potunije, million bells.. sve one vole puno sunca ali i svakidašnje zalijevanje, a jako sunce ih može doslovce pofuriti. One bi po meni bile idealne za jugoistočne balkone, da ih ne zapeče zapadno ljetno sunce, a opet da ga imaju dovoljno. Ovo cvijeće voli prihranjivanje i puno vode u malim dozama, korijenje nikako ne smije stajati u vodi! Neke sorte imaju intenzivan i ugodan miris kojim privlače pčelice.

 

d9ba173d42e31bcbc56a112f20931cc4

 

Petunije, pojedine vrste imaju ugodan miris
Južni balkon – idealan za flower power, ali idealan i za razvoj svakojakih štetočina. Najveći je izbor ljetnica koje vole sunce i na južnom balkonu uvijek imate problem što izabrati? Iako je pomalo starinska i jako klasična, pelargonija je vladarica južnog balkona. Pelargonije dijelimo na pelargonije zonale ili stajaće pelargonije, pelargonije peltatum ili viseće pelargonije i pelargonije caliente – grmolika pelargonija koja je hibrid negdje između ovih znanih sorata, vrlo je otporna na sušu i voli puno sunca te je idealna za sadnju na gredice. U tegli će također dobro rasti, popunit će ju cijelu i prebaciti se lagano preko rubova. Mogli bi ju nazvati poluviseća pelargonija. Za južni balkon su idealne viseće i poluviseće pelargonije, dok je stajaća pelargonija pogodna za jugozapadne i zapadne balkone.

 

057b9c675de0b9754061f8c84248e5db

 

Pelargonija Caliente i sanvitalija, odlično podnose južno sunce i vrućine
Ako su vam pelargonije preklasične, vinka je biljčica koja će super podnijeti žegu i sunce u ljetnim mjesecima. Ona je mala grmasta vrsta, cvate cijelog ljeta, a ima je u nekoliko boja na tržištu. Sanvitalija ili bidens viseće su vrste žutih cvjetića i također jako dobro podnose sunce.

 

2eeda02c885662c7d5ccb1958c9e7a58

 

Zapadni balkon – na zapadu uvijek toplije! Sve što voli puno topline i sunca idealno je za zapadne balkone. Iako pola dana u sjeni, zapadni balkoni dobivaju nešto južnog sunca, često su jako zagrijani, a zapadno nisko sunce direktno ih obasjava. Zapadni balkoni odlični su za sukulente i kaktuse, a uspijevat će i izvorno mediteranske vrste: lavanda, ružmarin, kadulja i smilje. Od ljetnica lijepo će uspijevati viseća bacopa, pelargonija zonale, argyranthemum te od začina menta.

 

x8

 

Bacopa, snježno bijeli slapovi na zapadnom balkonu
Sjeverni balkoni ukradu bar malo jutarnjeg i popodnevnog sunca, a biljka kraljica sjevera je fuksija. Malo su osjetljivije ali zbog iznimno lijepih cvjetova vrijedi se oko njih potruditi. Potrebno ih je u startu puno kratiti kako bi formirale dobar habitus, a njihovi zanimljivi cvjetovi rijetko će koga ostaviti ravnodušnim. Uz fuksiju tu su obična begonija i gomoljasta, viseća begonija koja ima raskošne crvene, ružičaste, žute ili narančaste cvjetove. Na sjevernom balkonu uspijevat će trajnice, naročito funkije iliti hoste, paprati i ukrasne trave.

 

x9

 

Obična begonija, izvrsno podnosi vjetar ali ne voli podnevno sunce
Sve ljetnice potrebno je prihranjivati gnojivima za cvatuće bilje i redovito uklanjati ocvale cvjetove kako bi im poticali obilniju cvatnju. U početku razvoja potrebno ih je kratiti kako bi razvile gusti habitus, što naročito vrijedi za viseće vrste. Nemojte biti sentimentalni – grane na kojima već postoje cvjetni pupovi, a očito su prerasle u dužinu, drastično prikratite i bit ćete sretni usred ljeta kada ćete imati lijepo formiranu biljku u punom cvatu.

 

x10

 

Fuksija, neobični cvjetovi krasit će sjeverni balkon u sjeni
Istočne balkone zalijevajte navečer jer se na njima zemlja ohladila do večeri, a južne i zapadne ujutro – navečer je zemlja još pretopla, naročito na zapadu. Kada biljke zalijete odmah napunite kante s vodom i ostavite da se voda temperira do sljedećeg zalijevanja. Na sjeveru nemojte preobilno zalijevati, a na koju god stranu svijeta gledao vaš balkon, jedno pravilo vrijedi za sve – niti jedna biljka ne voli stajati u vodi!

 

bdbc1ad68ffcb46bda94684079685ac6

 

 

http://mojbalkon.com/last-minute-za-ljetno-uredenje-balkona/

 

 

HeraZnanje

 


 

Odgovori

Ako sadržaj nalazite vrijednim čitanja, lijepo vas molimo da nas podržite FB Like klikom