Dragana Radusinović: Hvala Ivice na dugovima, nosit ćemo ih ponosno i plaćat prkosno jer su Andrej i Božo rekli da moramo.

 

 

1) Ivica Todorić je rekao da ostavlja sve što je stvorio državi i da je ponosan na to.  Hvala Ivice na dugovima, nosit ćemo ih ponosno i plaćat prkosno jer su Andrej i Božo rekli da moramo. Samo nek ste vi nama Ivice dobro. Jel bilo jako teško ovih dana?

2) Dolazi novac u Agrokor. Evo ga, samo što nije. Sad će. Prvih 250 milijuna eura do srijede, kažu. Nije sasvim jasno tko donosi novac. Grupa kreditora. = Dobro je tako. Kad netko donosi u Hrvatsku tolike pare zbilja je neozbiljno pitati čije su. Bitno da dođu. Trebaju nam. Zbilja. Zbog ostavštine Ivice Todorića. Na koju je ponosan.

3) Dobavljači Konzuma, ovog koji treba taj novac ipak su malo na stražnjim nogama. Neće isporučivat robu Konzumu. Samo kruh, pišu novine. Ujutro su se dvoumili oko mlijeka, pa izgleda odustali. = Doći će oni na svoje, isporučit će robu, ali prvo žele vidjet novac. Zapravo im je teško. Nitko im ničime nije garantirao da će im taj novi Konzum opskrbljen novim novcem uzimati iste količine robe po istoj cijeni kao i do sada. Možda plate više i uzmu veće količine? Kako od koga. Kad dođe novac možda nestane i jedinstvo dobavljača. Novac čini čuda. Može opskrbit police i povećanjem uvoza. Garancija nema, uvjete treba ispregovarati.

4) Nacija kao ozebli sunce čeka državnog povjerenika. Po Lex Agrokoru. Onom zakonu koji je donesen zato da bi banke uopće donijele onaj novac. Ne bi ga donijele da nema zakona jer im je tek Lex Agrokor dao garanciju da će se za novi novac moći prvi naplaćivati na cijeloj imovini Agrokora.= Dobro, čekamo državnog povjerenika kao ozebli sunce on/ona će nas spasiti. Naime, državni mag će narediti bankarima kako da troše taj novac koji su donijeli. Baš. Moje pare, a ti odlučuješ? Ne baš. To nigdje ne piše. Bude li se državni povjerenik previše junačio odoše pare. Junačit će se malo zbog PR-a. Bankarima ne treba da budu popularni. Pa će povjereniku dati da daje intervjue.

5) Radnici će dobiti plaće. Konzum će opet raditi, samo ako bankari donesu novac i dobavljači daju robu. = Točno. Bit će sve ok. Sigurno. Kao da se ništa nije dogodilo. Mjesec dana ili dva. Logika nalaže da su Andrej i Božo barem toliko istrgovali od banaka zbog jel te, mira za vrijeme lokalnih izbora. Da med i mlijeko teku do cca 15. lipnja i da se radnici Agrokora i tvrtki dobavljača konačno opuste od ove drame i počnu se ozbiljno baviti raspravom o otvaranju CKH Arhiva i jel te onim povjerenstvom za suočavanje s krakovima petokrake, a zatim na TV prate moguće epizode hapšenja tajkuna. Ili samo planove o tome. A kad izbori prođu … a možda i prije … nitko nije garantirao da neće biti otkaza. Izvjesno je vjerovati da Konzum nikad neće više biti velik kao danas.

6) Sudbina proizvodnih kompanija Agrokora? Isto neizvjesna. Dolazi novi novac, a one su opterećene jamstvima za stare dugove … koliko vrijede? Tko bi znao. Malo. Ili puno? Bit će cjenkanja. To bi moglo trajati godinama. Život po običaju. Teško je to sve pratiti. Međutim ovima koji imaju novac je uzbudljivo. Preraspodjela kapitala. U nekom trenutku će stići i lista novih hrvatskih kapitalista. Možda će netko u RH opet izdavati Forbes.

7) Pa mi uopće nemamo problema. Nikakvih. Samo što nemamo pojma što će sada biti.

Dragana Radusinović

https://www.facebook.com/dragana.radusinovic?fref=nf

HeraZnanje

 

 

Ako sadržaj nalazite vrijednim čitanja, lijepo vas molimo da nas podržite FB Like klikom