Elvira Bonačić Sargo, modna kolumna: “I kad takvi zagazite u maslinik… Gucci, Armani, Calvin Klein… ma i i ono dvoje Dolce i Gabbana… mogu se samo – slikat.”

 

 

 

Izuli smo štikle, i krenuli u masline!!!! Idemo svi u masline.

 

Maslinarska groznica ovdje po Dalmaciji, ali i diljem jadranske obale,  kao što znate počinje svake godine u listopadu. Berba  je zanimljiv doživljaj, donekle i naporan, no to je zanimarivo obzirom da spajate ugodno s korisnim, a, uz sve, još po cijeli dan provodite na svježem zraku. Umjesto u nekom atomskom skloništu gym cluba, u masliniku ste u neposrednom dodiru s prirodom. I učinak je, na kraju višesatne vježbe u gym clubu ili višasatne berbe u masliniku– skoro pa isti. Dakako, u ovom slučaju – preferiramo gimnasticirati se berući masline.

 

 

 

Ako se kojim slučajem za dana berbe nađete na Braču ne govorite unaprijed kako to nije za vas. Povučeni prijateljima, nagovoreni od roditelja, dida ili babe – i vi ćete završiti u berbi maslina. Garant. Jer, većina otočana bere. To je, jednostavno, stanje uma koje se ne da opisati, a zahvaća i najotpornije.

A ono zbog čega smo i krenuli u ovaj mali ‘zapis iz maslinika’ jesu modne kombinacije berača, njihov dress cod. Ma što to u ovoj prigodi značilo, manje je bitno, ali –  maslinarsku odjeću za ispod stabla ili, pak, penjanje na skale do najviše grane masline, krasi funkcionalnost, polivalentnost, šarolikost uzoraka…

Evo, i na našim fotografijama dade se lijepo vidjeti kako su gospođe maslinarke modno osvještene, usklađene u odjevnim kombinacija i bojama.

 

 

 

 

Umjesto viosokih potpetica, bilo na štiklama ili brojnim izvedbama čizama, obuva se obuća bez peta. Mahom tenisice, bez obzira na marku ili godine starosti. Najvažnije je da su udobne. Alternativa tenisicama, jesu tek gumene čizme. Ne, naravno, što tako modni trendovi diktiraju, već konfiguracija tla u masliniku!

Donji, pak, dio tijela ‘štiti’ trenerka, neke hlače izvađene iz najzabitijeg kutka ormara ili – u nedostatku svega toga – u konobi pronađene neke starije hlače člana obitelji. A gore… za sunčanih dana dovoljno je majica kratkih rukava (i ovdje vrijedi ona o funkcionalnosti a ne o modnom izričaju). Za oblačnih ili dana prošaranih burom navuče se par dugih rukava… bilo da su majice, gornji dio trenerke, trliši… ma baš sve što se pronađe pri ruci. Što vas grije, a ujedno i dozvoljava gipkost antilope među granama maslina…

 

 

 

 

A na sve to… dozvoljen je, ma, i prepučljiv, tek jedan ‘modni detalj’ da vas, kako se kaže, ‘otvori u struku’  (ovdje nema ljubomore zbog činjenice da ga imaju sve žene tog dana u masliniku) – traverša! Naime, u nešto morate skupljati masline, a traverša je za to dušu dala. Boje, dezeni… nisu bitni. Važno je samo da je od kvalitetnog materijala koji će vam omogućiti ‘prijenos’ par kilograma maslina od stabla do prve kante.

I kad takvi zagazite u maslinik… Gucci, Armani, Calvin Klein… ma i i ono dvoje Dolce i Gabbana… mogu se samo – slikat.

 

 

 

A ako zamijetite ovih dana u masliniku pokoju nadobudnu ‘maslinarku’, odjevenu u suprotnosti ‘maslinarskom looku’ budite sigurni da je zalutala među masline. Možda tek radi pokojeg selfija, kako bi statusom na Facebooku prikupila nove lajkove. I budite sigurni da ona i ovih dana, iako će brzo sredina studenoga, još pjeva onu dalmatinsku himnu…’ maslina je neobrana’.

 Iako je novo uje već spremljeno u kamenice, bačve i konobe…

 

 

 

Elvira Bonačić Sargo

Fotografije: Bero Mrković

HeraZnanje

 

 

Ako sadržaj nalazite vrijednim čitanja, lijepo vas molimo da nas podržite FB Like klikom