Forza Virginia Raggi: “Znakovita pobjeda prve Rimljanke na čelu vječnog grada!”

 

 

Virginia Elena Raggi, (37) odvjetnica rođena u Rimu predstavnica populističkog pokreta Pet zvijezda (M5S) postala je prva žena na čelu grada Rima.

Nova rimska gradonačelnica kandidatkinja je pokreta koji se razvio kao odgovor na financijsku krizu 2008.  i usredotočen je na nezadovoljstvo građana povodom korupcije .

 Movimento 5 Stelle  je talijanska politička stranka koju su  4. listopada 2009. formalno pokrenuli Beppe Grillo,  satiričar, aktivist i bloger i Gianroberto Casaleggio web strateg i komunikacijski ekspert.

Pet zvijezda rad su započeli 2005. na društvenim mrežama, preko blogova i web stranica. To nije klasična politička stranka jer nema podružnice a time ni uobičajene troškove.

Zanimljivo je da govore, rasprave i prijedloge zakona radnih grupa organiziraju preko društvene mreže Meetup.

Trenutačno imaju preko 500.000 članova organiziranih preko društvenih mreža a verificirani članovi na taj način i glasaju.

Pokret je izrazito populistički, i s pravom se može nazvati Trećim putem za Italiju jer „uzeti“ Rim ispred nosa najvećim strankama PD-ovcima(talijanski SDP) i  PDL-ovcima(talijanski HDZ) može značiti samo Forza Italia!

HeraZnanje

 

 

Ako sadržaj nalazite vrijednim čitanja, lijepo vas molimo da nas podržite FB Like klikom