Google Marketing (4) – Google AdSense

GM4

AdSense je nešto što će se na prvu svidjeti svima koji imaju mrežni medij ili ga planiraju imati, a kada odluče i konačno i ostvare ugovorni odnos s Googleom, samo rijetki ne čekaju dugo na neke krupnije rezultate pa možemo sebi postaviti logično pitanje- što treba napraviti da AdSense čim prije ostvari svoje potencijale i u našem mediju? što je propušteno i ako jeste, kako nadoknaditi, kako ispraviti propust?

Situacija u kojoj se pojavljuju spomenuta pitanja logičan je nastavak usko shvaćenog marketinga na mrežama i samo zamislimo kako to ide…. uočili smo AdSense, medij imamo i potrudili smo se ispuniti uvjete koje Google postavlja kandidatima, prijavili smo se, točnije podnijeli zahtjev za ugovaranjem AdSense partnerskog odnosa s Googleom i nakon odobrenja u ispravnom postupku ugradili AdSense kod u svoj website (portal), no ono što slijedi nekako je prilično mršavo pa iako nam se čini da medij uopće nije nezapažen u javnosti, rezultat nije ono što smo očekivali, zašto? No uskoro će vam biti jasno zašto jer nije komplicirano i možda jeste malo zahtjevno, ali tako mora biti, barem na početku. Dakle…..

 

Naizgled, AdSense je samo servis za plasman oglasa, ali…. !

Vidjeli smo da AdWords na aukciju ponuđačima oglasa stavlja ključne riječi iz pretrage i tu tehniku nazivamo SEM  (Search Engine Marketing), ali oglasni prostor nije samo ono na vrhu liste s rezultatima pretrage jer na mreži egzistiraju i nebrojeni mediji od kojih svaki za sebe ima oglasni potencijal za koji medij treba samo malo preslagivanja u kompoziciji sadržaja i prostor je stvoren, vlasnik medija ga može ponuditi, kome? Googleu u prvom redu, naravno, a Google ima AdSense koji će iznaći kome će konačno i biti dodijeljen.

Inače, nešto tako mediji u pravilu rade i u vlastitom aranžmanu i kroz direktne kontakte sa zainteresiranim klijentima dogovaraju razne forme oglasa od kojih su takozvani banneri nešto najuočljivije, ali nekih ograničenja u tom smislu praktički nema pa postoje različite forme za različite klijente, uz različitu cijenu i za različite sadržaje. Koliko će medij prihoda ostvariti kroz ovakav tip pogodbe, zavisi o mediju, njegovoj čitanosti, značaju i naravi sadržaja u njemu, ali i o vještini onih koji marketing medija prezentiraju i prodaju.

Za manje medije sve ovo do sada napisano je nešto što bi mogli opisati kao Sizifov posao jer u prirodi ovakvog marketinga je masivan ili barem specifičan značaj medija i ako to izostaje, izgledi plasmana medijskog prostora medija se strmoglavljuju, a medij, pretpostavimo to, ipak ima što za ponuditi. U gospodarskim realitetima, posebice ovim našim u kojima je gospodarstvo mršavo i iznemoglo, puk osiromašen, a medija bog te pita koliko, kakav nam se zaključak sam po sebi nameće?!

HappyGAs

Pa, nije teško pogoditi, par desetaka medija će se snaći jer imaju gabarite, za njih se zna, imaju “veze” i možda su i politički “podobni” ili u nekoj vrsti poslovne veze “specijalne” vrste i za njih će se naći dovoljno, u najmanju ruku pristojno, no ostali jednostavno ostaju nemoćni, nemaju načina pokupiti mrvice s tržišta i premda bi im te mrvice lijepo dostajale za preživjeti, ne znaju kako ih pokupiti. Ipak ovdje na scenu, većinom kao ispomoć dolazi Google AdSense i premda AdSense jeste spasonosno rješenje, nije bez nekih uvjeta i nije baš jedino, konačno i posve dovoljno rješenje jer AdSense je nešto kao pojas za spasavanje, no plivati je i dalje preporučljivo znati.

Ustvari, kad govorimo o malim medijima, imajte na umu i jedno kod nas prilično zanemareno područje koje na zapadu stalno raste u značaju i poznajemo ga kao blogging. Danas je dobar blog zapravo mali portal sa svim elementima komunikacije s čitateljstvom, s rubrikama i naravno i vlastitim marketingom. Ipak, bit ću iskren i otvoren, u našim uvjetima življenja u jednoj malenoj i nerazvijenoj državici napučenoj uglavnom pukom opsjednutim specifičnom politikom i trač sadržajima na dnevnoj bazi, blog je nešto na što treba računati tek u budućnosti, daljoj ili bližoj…. vidjet ćemo! No, mjesta pesimizmu nema jer tko je spretan i okretan i u ovim uvjetima naći će čitateljstvo, a razdoblje pred nama možemo shvatiti i kao nekakvu pripremu i valja ga dobro iskoristiti.

GAsBlogging 781x300

 

AdSense uz vlastiti blog- nešto fino za individualce s porukom, originale i uglavnom za one koji sebe ne precjenjuju, ali u sebe s razlogom vjeruju

Ne zaboravite na još jednu mogućnost, zašto ne biste razmislili o blogu na engleskom jeziku?! Čini vam se pretencioznim? No praksa pokazuje da uopće nije tako jer blog samo rijetko ima narav u kojoj su jezične egzibicije na cijeni i kao što sam već u naslovu naznačio, važno je biti originalan, samouvjeren i dakako, imati vrijedne poruke i sadržaje. Na primjer, što vam brani imati blog na temu u kojoj se ne traži šekspirijansko, tankoćutno izražavanje, možda nešto stručno, možda s zdravljem, nešto iz tehnike, možda nešto u vezi s turizmom, biljkama ili životinjama…..?

Iskreno, vjerujte mi- ništa osim možda stvarno lošeg Engleskog, uostalom da je tako potrudio sam se i sam kroz svoje aktivnosti to dokazati i ….. za sada sluti na dobro, vidjet ćemo….. budete pročitali kad za čitanje pravi trenutak bude 🙂 Ipak, imam neki predosjećaj da će te krivo povezati stvari pa ću još jednom izvući suštinu naravi efektnog bloga koji se kroz zapadnu praksu pokazuje kao nešto isplativo, dakle…. originalnost, korisnost i zanimljivost kroz autorski pristup, ne reciklirati nego stvarati i ako ne postoji velika konkurencija, dozvoljeno je i sakupljati.

Inače, na zapadu je već kompletiran prvi ciklus u kojem je blog prošao razvojnu fazu u kojoj je bio razvikana tema i u koju se sjatilo sve što zna govoriti i pisati, svi s velikim očekivanjima i kako to uvijek biva, nakon bistrenja realiteta, društvo se osulo, blog je završio u medijskom zapećku, ali dogodilo se nešto što danas izgleda jako logično, no u vrijeme prvog blog booma uopće nije bilo tako planirano, no činjenica je, pokazalo se- blog ipak nije pravi medij velikih gabarita, ograničen je u naravi, ali za pojedinca, za nadarenog pojedinca može biti savršena odskočna daska u svijet profesionalaca, onih koji žive od svoje medijske kreativnosti.

Primjera za sve napisano je jako puno, a jedan od prvih koji se ostvario i postigao zbilja veliki uspjeh je u međuvremenu na žalost naglo preminuli Roger Ebert koji je u svojem blogu o filmu ponudio lucidne, zanimljive i orginalne recenzije najboljih filmova iz svih žanrova i postao kultno ime za ljude koji imaju posebne sklonosti prema filmu, između ostalih i za mene 🙂 U prvoj fazi njegov blog je razmjerno brzo postao jako čitan i citiran na IMDBu, potom su se za njega zainteresirali veliki mediji, ponudili mu kolumne, prihvatio je, a blog je nastavio dobivati na značaju i Ebert je naprosto katapultiran u orbitu!

Sve u svemu, ovo s blogom i AdSense tehnikom kapitaliziranja vaših ostvarenja na blogu shvatite više kao ilustraciju s kraja ljestvice, a glavnina značaja je ipak negdje na sredini, na srednje čitanim (posjećenim) medijima tako da… sve je u igri, sve se mijenja i sve nudi neke prilike.

 

AdSense uz YouTube kanal, još jedna mogućnost!

AdSense račun možete otvoriti i uz YouTube kanal i to je jedna mogućnost koja za mnoge nije za odbaciti i premda nije posve u duhu sadržaja članka, mislim da bi bio propust ne navesti i takvu mogućnost. Naravno, medij s kojim u tom slučaju raspolažete je vaš YouTube kanal, a o tome kako i zašto ga otvoriti, nećemo ovdje u ovom članku, biti će za to prilike u nekom drugom članku na YouTube temu, a za sada samo i ta naznaka da u okviru svojih usluga nudimo i otvaranje YouTube kanala, ali takva ponuda u našoj koncepciji nije nešto izdvojeno i to nudimo kao opciju uz portal, web stranice ili web trgovinu. Ipak, marketing putem YouTube kanala temeljen na AdSense servisu ima budućnost i treba i na njega računati, svakako.

GAsYT copy

No, za sam AdSense u principu nema bitne razlike i YouTube participira u tematici posve jednako, sve ovdje napisano odnosi se i na sadržaje na ponuđenom kanalu, ali ipak, ako vas zanima baš ova tema, pričekajte malo i uskoro ćemo postaviti i članak o YouTube kanalima i AdSense marketingu putem YouTube kanala. Za kraj, samo kratka napomena- YouTube je i inače medij budućnosti, to je nešto što su svi očekivali i već se dogodilo, u ekspanziji je i treba ga uzimati za jako ozbiljno.

 

Kako zapravo AdSense funkcionira, koliko je sličan AdWordsu ?

Odmah ću reći, jako je sličan, ali u onom najbitnijem se razilaze jer AdWords tehnika je tipa SEM, dakle oglas se plasira temeljem pretrage na Google pretraživaču s koje se oglašivačima nudi ključna riječ, a AdSense je Contextual Marketing Engine, a to znači da nudi prostor, zapravo poziciju u mediju i na tu poziciji se plasira oglas za koji u samom mediju postoje predispozicije predviđene AdSense kriterijima. Naravno, pozicija i oblik (dimenzije) nisu nešto potpuno proizvoljno pa Google zadaje standardne dimenzije i narav oglasa i potom za ugradnju isporučuje i kodne blokove koje partnerski mediji ugrađuju u PHP kod svojih medija. No ono važnije je zapravo narav sadržaja oglasa i već postojećih sadržaja u mediju.

Naime, AdSense osim što nudi prostor, nastoji pronaći upravo takav prostor u koji oglas sjeda u svoj kontekst, dakle oglas i postojeći sadržaj su poželjno u smislenoj vezi. U stvarnosti ovaj uvjet nije moguće uvijek ispoštovati u cijelosti i Google će tada koristiti rezervne kriterije kojih nije malo, a jedan takav kriterij je i čitanost (posjećenost) medija. Ipak, ono s čime se kreće je nešto banalno- pozicija i format oglasa, to je ono što se u startu nudi.

Google i inače ima temeljitu i jako kvalitetnu podršku svim svojim resursima pa tako ni vodič za dimenzioniranje prostora za AdSense oglase nije izostao (Guide to ad sizes). Ovdje je bitno uočiti samo to da je tih dimenzijskih šablona popriličan broj i da su podijeljene u tri prioritetne skupine, a u prvu idu preporučeni oglasi, oni za koje postoje statistički pokazatelji da su najtraženiji među potencijalnim klijentima. AdSense kategorizira oglasne šablone i po naravi, uglavnom kao one za tekstualne oglase, zatim za slikovne i konačno za kombinirane oglase.

Također, mobilni aspekt nije zanemaren pa na primjer u slici ispod ovog teksta možete vidjeti tri inače jako popularna formata od kojih jedan, onaj prvi 728x90px ima ciljnu lokaciju na desktop prikazima, a formati širine 300px su kao naručeni za mobilne prikaze, ali i na desktop zaslonima u koloni sa strane, dakle univerzalni su! Zanimljivo je da na primjer već onaj sasvim malo širi format (336px) nije za mobilne uređaje i zato ga Google i ne predstavlja u koloni nego unutar tekstualnog okvira članka (aligned). Uglavnom, dimenzijskih prijedloga je par desetaka, ali mislim da je pametno zadržati se na svega pet šest glavnih dimenzija jer su ujedno dimenzijski, funkcionalni i tržišni optimum.

AdSdims

Ovo do sada u odlomku napisano opisuje neke od bitnih uvjeta kojima ponuđač oglasnog prostora mora udovoljavati i na koje mora i treba računati, ali samo funkcioniranje je nešto što slijedi u nastavku, a ta funkcija i jeste istaknuta u naslovu ovog odlomka u članku. Pretpostaviti ću da ste pročitali treći nastavak ovog mini serijala i pamtite kako otprilike AdWords aukcija izgleda i kako se odvija i zato mislim da će biti dovoljno ako kažem da već poznata ilustracija aukcije ima svoju djelomičnu reprizu u obliku koji imate u nastavku. Slika je više nego jasna iako nastavak priče, osobito onaj oko isplate nije posve jasan, barem ne iz slike, ali razjasnit ćemo sve, između ostalog i zbog toga jer su pojašnjenja iz te faze ujedno i jako dobar naputak za postupanje medija u cjelini. Naime, treba stalno imati na umu da je konačan cilj maksimiranje zarade od web marketinga, u našem slučaju od Google AdSense servisa.

GAsHIW

Dakle, namjesto da poput AdWarea postavi ključne riječi na aukciju, AdSense stavlja  pojedine pozicije na aukciju. Aukcija u rezultatu opet ima ranglistu, a oglasi s rangliste bivaju proslijeđeni na medije koji zadovoljavaju kriterije, prije svega svojim kontekstom i kvalitetom. Princip naplate je jednak kao i kod AdWordsa- PPC i po svakom clicku AdSense isplaćuje cca 2/3  cijene mediju koji iznajmljuje oglasni prostor. Sve rečeno nema u sebi neku misteriju, jasno je i već apsolvirano s AdWordsom, sve osim jedne pojedinosti….

Onaj tko upravlja sadržajima medija (uređuje i administrira) mora imati na umu dva temeljna principa- medij treba biti optimiran za AdSense i treba u sadržaju imati dobro osmišljenu politiku koja kvalitetne ključne riječi ima vezane na sam sadržaj. Kad kažem ‘kvalitetne’ mislim na one riječi koje su vezane na veliku ponuđenu cijenu (Max Bid) Mislim da je ovo više nego logično, jer ono što će vam biti isplaćeno je onih 2/3 tog parametra MaxBid.  Naravno sve ono napisano za AdWords, a u vezi aukcije i cijene, dakle i to da u računicu ulazi MaxBid ponuđača za jedno mjesto ispod onog za koji AdWords sastavlja računicu, sve to i dalje vrijedi, samo sada više ne govorimo o AdWordsu nego o AdSenseu.

AdSenseLogo 100rcAdSense je Google mrežni servis koji organizira plasman oglasa u medije. Koristi se mehanizmom aukcije poznatim već iz servisa nazvanog AdWords, a razlika među servisima zapravo i nije razlika, više je to neka vrsta nadopunjavanja kojim Google na kraju pokriva cijeli spektar mrežnog marketinga automatiziranog tipa i premda postoje i još neki alternativni servisi, slobodno možemo reći da su ti samo rezervna postava za one koji iz bilo kojeg razloga ne mogu stupiti u ugovorni odnos s Googleom.

Bilo kako bilo, oglašivači i mediji koji uzimaju učešća u marketingu od samog Googlea bivaju cijelo vrijeme poticani i nagrađivani za kvalitetne i dobro posjećene sadržaje, spretno i učinkovito postavljene kodne blokove i dobro osmišljene ključne riječi na koje se vežu atraktivni, dobro plaćeni oglasi. AdSense je tehnika kompatibilna ‘klasičnoj’ tehnici uz pogodbu, ali u budućnosti možemo očekivati postupno sve veću AdWords i AdSense dominaciju kojoj će donekle parirati samo alternativne tehnike marketinga s društvenih mreža od koji su nota bene nekoliko njih pod dirigentskom palicom Google kompanije!

Ako sadržaj nalazite vrijednim čitanja, lijepo vas molimo da nas podržite FB Like klikom