Hana Konsa: “Izvini, Marijana Puljak ali ja baš volim tu crvenu zvijezdu!”

 

 

„Nije dovoljno odjenuti lijepo odijelo da bi to ostavilo dojam“ rekla je na kraju emisije Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno i kandidatkinja za gradonačelnicu Splita na skorašnjim lokalnim izborima, gostujući kod Aleksandra Stankovića u televizijskoj emisiji N2, emitiranoj na HTV1, a ja ću to postaviti na početak teksta o svojim dojmovima o osobi koja bi mogla voditi grad u kojem živim. Točno, nije dovoljno!

Meni kao glasaču treba više od lijepog izgleda i ugodna načina izražavanja koje nam je Puljakova prezentirala. Dopuštam, naravno, da će ponuđeno mnogima biti dovoljno.

Kada sam prošli put, u vrijeme izbora za Sabor, drznula se napisati tekst na temu- Zašto nisam glasač stranke Pametno?- brzo me sustigla kazna, ni više ni manje nego od samog profesora Ivice Puljka. Kazna nije bila strašna, tek brisanje s liste fb prijatelja ali je bila znakovita. Aplaudiranje može, kritika ne!

No da krenemo na samu emisiju.

Dok sam je gledala nametnula mi se asocijacija na Miu Farrow koja je kao mlađahna djevojka i neafirmirana glumica ljubujući s tada svemoćnim Frank Sinatrom, na njegovo pitanje -Što želi?- odgovorila, svjedoci kažu, kako ne želi ništa. Frank je naime zaluđen za tom malom bio u stanju skidati zvijezde s neba no Mia je bila dovoljno lukava da negira želju za bilo čime materijalnim. Naravno dobila je sve. U tom kontekstu Marijana Puljak, uspješna žena, dokazane radne biografije i obiteljskog života ima sve i želi sve. U ovom slučaju Sinatru glumi moć i vlast. Uostalom zašto ne? Zašto baš i upravo Puljakova ne bi dobila grad, županiju pa na koncu i državu?

Bez greške je zar ne?

Možda joj je upravo to mana. Možda joj je nedostatak toliki stupanj savršenosti. Jel robot ili čovjek? Nije ovo vic, uopće se ne zezam. Jer ona zaista iskreno vas gledajući očima bambija tvrdi kako „samo oni koji im ne mogu naći mane dosjete se spočitnuti kako su- obiteljska stranka-. Nisu naravno da nisu! Jednako kao što na sudu supruga ne može svjedočiti protiv supruga niti suprug protiv supruge tako niti u politici to nije pozitivno. To da „dijelimo bračnu postelju, stol i političku moć“. Ne ide, kako god da izvedeš računicu. Kome to treba tumačiti taj ni tumačenje neće shvatiti. Ja, koliko god bila samostalna i uvjerena u vlastitu mentalnu snagu moram najiskrenije priznati da je moj suprug imao na mene utjecaja. I da bi mrtva hladna na sudu svjedočila u njegovu korist. No dobro, ja se ne bavim politikom pa moje bračno-nebračne dogodovštine nisu društvena opasnost.

Vidim da je Pametno po tom pitanju, ipak napravilo pametan korak jer je za vrijeme emisije suprug, od kandidata za Sabor, pretvoren u „znanstvenika osobenjaka koji je uglavnom na putu“. Dobro, dok je Puljak na putu, gospođa vrhunskog stajlinga odrađuje odlično PR emisiju. Nije Stanković ništa u stvari tu ni mogao, nema mesa- rekli bi novinari. Neki drugi bi rekli, ima mesa- al nema novinara. Sve fluidno, eterično…bezmirisno. Došlo mi da provjerim koji kanal gledam, političku emisiju na hrvatskom kanalu ili nekom švicarskom.

U uvodniku je slovo o predsjednici stranke govorio jedan od njenih najbližih suradnika. Naravno, lijepo je govorio, superlativi o šefici. Zatim njen najpoznatiji politički takmac, sadašnji gradonačelnik Splita. On je još u čuđenju kako se s Puljakovom ništa, ali baš ništa, ni oko ničega nije mogao dogovoriti. On crn, ona bijela.

Puljak pak, na pitanje o simbolima oko kojih se lome ideološka koplja, ZDS, zvijezda petokraka…kaže: „Treba strogo zabraniti pozdrav ZDS, ali i pod crvenom zvijezdom su se događali zločini.“ Odluči se, ako nisi crna, ok- nisi ni crvena. Dobro Marijana što si? Misliš bez boja dobiti izbore? Nisi u Švedskoj. Voljela bih i ja da jesmo.

 

A upravo negovorenje o važnim političkim pitanjima jest politička trgovina koje se Puljak tako odriče.

 

Nije ni bankarica, samo radi u banci. To je jasno. Žena je stručnjak za računarstvo. Nije kriva što ima visoku plaću, nije kriva niti što izbjegava odgovor na pitanje o bankama. Kako će, to je ista klopka kao i ona kad članove njene stranke pitaju o njoj. Svašta od Stankovića. Ona je jednostavno bezgrešna. Kako da joj dam svoj glas kad ja volim ljude od krvi i mesa. One strastvene, koji se bore, koji izginu na ratištu. One koji ne dijele čokolade – rugalice, makar i kao vic. Volim one koji ne upiru prstom u tuđe pogreške makar im bili i takmaci. One koji stvaraju karijere na rezultatima a ne na tuđim propustima. Volim i one koji se ne izmotavaju, one koji kažu, izravno, iskreno i pošteno. Previše je tu celofana.

Meni je logično da je ona bila jedini, najbolji, idealni i opet jedini mogući kandidat na stranačkim izborima. Pa to je njena stranka! Osnovala, podigla i naravno da Stanković izvodi kad ju pita- jel baš demokratski da je od svih pametnih ona najpametnija.

Opet ja sa svojim zapomaganjem. Meni treba neka koja bi se sjetila, kad skine ružičasti sjajno dizajniran sakoić, nezaposlenih, jadnih, izrabljivanih i prezrenih u ovom gradu. Pa makar za potrebe političkog populizma. Prošli put su mi rekli da su te teme passe. I populizam je passe. Sad svi bježe od narodnih masa. Svi su u finjaka. Ali ja bih te note, makar neka laže, kako misli na mene i meni slične. I boje volim, ono baš jako. Nemoj mi to bezbojno, bezmirisno, beskrvno.

Malo kad sam u životu vidjela osobu koja tako vješto izbjegne odgovor na pitanje koje joj se postavi. Stoga Marijani Puljak predviđam dugu i plodonosnu političku karijeru. Za plivanje u političkim vodama ta je osobina vrlo važna no za pridobivanje glasača čini mi se jednako važnom ali na drugom kraju klatna. Onom koji traži da pokažeš što jesi.

Ps.  Izvini Marijana ali mi prezreni, koje mori glad, mi ti znaš, volimo tu zvijezdu. Pa ti malo razmisli kad te drugi put budu pitali. Jer i gladni glasaju, a nas je više.

 

Hana Konsa

HeraZnanje

 

 

Ako sadržaj nalazite vrijednim čitanja, lijepo vas molimo da nas podržite FB Like klikom