Ima li ljepšeg cvijeta od božura?

 

 

 

Božur (Paeonia sp.) je trajnica koja potječe iz Kine, ali raste samoniklo i u ostalim dijelovima Azije, u Europi i Sjevernoj Americi. Ima odebljali, duboko rasprostranjen korijen. Poznat je kao grm i kao trajnica velikih raznobojnih cvjetova, ugodna mirisa, velikih sjajnih, rasperjalih listova.

 

 

 

 

Kod nas se uzgaja za rezani cvijet. Cvate u proljeće (svibanj, lipanj) a cvatnja traje 2-5 tjedana. U Europi se uzgajaju križanci Paeoniae lactiflora s punim velikim cvjetovima bijele, tamnoružičaste, trešnjevocrvene boje, visoki do 80 cm, zatim križanci s jednostavnim cvjetovima bijele, ružičaste, ljubičastoružičaste boje niskog rasta.

 

 

 

 

Tlo: Traži hranjivo, duboko tlo. Dobro uspijeva u hranjivoj ilovastoj zemlji slabo kisele reakcije i umjerene vlage.

 

 

 

Klima: Božuri su otporni na niske temperature i u našim kontinentalnim klimatskim uvjetima vrlo dobro prezimljavaju. Postoji opasnost pozebe kod jesenske sadnje pa se preporuča zaštititi mlade posađene biljke.

 

 

 

 

Sadnja: Božuri se razmnožavaju dijeljenjem korijena, presađivanjem mladih biljaka u dobro pripremljenu zemlju. Sadnja se obavlja u jesen prije stvaranja novog, mladog korijenja na dubinu na kojoj će mladi pupovi biti pokriveni tankim slojem zemlje. Razmak sadnje 70×70 cm ili 50×70 cm.

 

 

 

 

Anđelka Hodalić, dipl. ing. agr.

Foto: Pinterest

http://www.savjetodavna.hr/savjeti/24/124/bozur-paeoniae-sp/

 

 

Odgovori

Ako sadržaj nalazite vrijednim čitanja, lijepo vas molimo da nas podržite FB Like klikom