Kraljica među sitnim božićnim kolačićima, vanilica: Znate li napraviti fine, prhke, topive u ustima vanilice?

 

 

 

Nezaobilazne božićne vanilice, Vanilin-roščići

 

Vanilice su omiljeni blagdanski kolač. Iako naizgled recept za njih izgleda lagan postoje male tajne koje će spriječiti da vaše vanilice budu presuhe ili pretvrde. Moraju se topiti u ustima a to ćete postići ukoliko se pridržavate ovih savjeta. Odvojite vrijeme za pripravu ovog kolača. Stavite točne omjere, možda će vam se učiniti da maslaca ima previše, ali nije tako. Navlažite dlanove vodom dok oblikujete kolačiće a nakon pečenja ih brzo uvaljajte u šećer. Prilagodite vrijeme pečenja prema vašoj pećnici i osobnom izboru, ovisno volite li više ili manje pečene. Budite pažljivi kada ih skidate s masnog papira za pečenje ili s lima. Napravite to lagano ali i energično kako vam ne bi popucale.

 

 

 

25 dag brašna (pola oštroga-pola glatkoga)

25 dag maslaca

8 dag šećera

10 dag badema ili oraha

1 bjelanjak

Šećer u prahu

2 vrećice vanilin-šećera

 

Od brašna, maslaca, šećera, mljevenih oguljenih badema, vanilin šećera i bjelanjka zamijesite prhko tijesto i ostavite ga najmanje 1 sat počivati u hladnjaku (može stajati i više sati). Nakon toga oblikujte male roščiće (kiflice), složite ih na namazanu tepsiju i pecite oko 18-20 minuta kod temperature od 220 stupnjeva. Važno je da se sve događa brzo, dakle oblikujte ih i brzo stavite peći. Dragocjen savjet je da ih oblikujete na način da prethodno navlažite dlanove vodom. Pečene i još vruće roščiće uvaljajte u šećer u prahu izmiješan s vanilin-šećerom.

 

 

 

Kolačiće čuvajte u limenim kutijama, jer će tako zadržati prhkost. Poželjno je u kutiju uz kolač staviti i vanilin prutić.

Neke kuharice vanilice prave i s orasima, no iskustvo kaže da su omiljenije vanilice, ipak, one s bademima.

 

 

Recept iz knjige SLASTICE U HRVATA, Ivanka Biluš, Ivanka Božić, Cirila Rode, Božica Brkan

Foto: Pinterest

HeraZnanje

 

 

Ako sadržaj nalazite vrijednim čitanja, lijepo vas molimo da nas podržite FB Like klikom