Krav Maga – ozbiljna i krajnje efektna vještina obrane, idealna za žene i sve one u opasnim situacijama!

 

 

 
Video isječak koji prikazuje razvoj moguće situacije, ustvari je inscenacija s porukom, demonstraciju je izvela mlada nositeljica crnog pojasa u Krav Maga vještini samoobrane. Iako to nije razglašeno, Krav Maga, točnije Krav Maga Maleh (Full Contact Krav Maga u ovoj sceni) je u pozadini praktički svih filmskih scena u kojima glavni lik naizgled nerealno brzo ‘rješava’ nasilnike po kratkom postupku i bolnim ali ujedno i izuzetno efikasnim načinom otkloni svaku mogućnost da se razmašu i time eskaliraju nasilnu situaciju. Krav Maga je i službeno sastavni dio programa obuke u IDF (Israel Defense Forces), ali i u programu obuke FBI i CIA agenata i zato propitivanju nema mjesta, ovo je vrhunska i beskompromisno efikasna vještina obrane na koju ozbiljno trebaju računati oni koji misle da bi im tako nešto moglo zatrebati.

Uzimajući u obzir da službene stranice Krav Maga Hrvatske nude dobro organizirane i iscrpne informacije o ovoj vještini, prenijet ću samo jedan odlomak koji mi se za ovaj članak čini sasvim dostatan. Dakle….

http://www.krav-maga.hr/kravmaga/sto-je-krav-maga/1

Što je Krav Maga ?
Praktična metoda borbe koja obučava kako izbjeći, spriječiti i razriješiti bilo koju vrstu nasilja i napada. Krav Maga obučava samoobranu, borilačke i borbene vještine, kao i vještine zaštite drugih, a sve to na jedinstven i jednostavan način učenja
Krav Maga je nastala u Izraelu, pod pritiskom realnih životnih zahtjeva i uvjeta. Metodu je razvio Imi Lichtenfeld, a nastavio razvijati i modificirati Eyal Yanilov s timom vrhunskih instruktora Međunarodne Krav Maga federacije (International Krav Maga Federation – IKMF). IKMF su priznale i podržale Izraelske Obrambene snage (IDF) i Sibata, a Krav Magu upotrebljavaju vojne snage, policijski odredi i tajne službe (CIA i FBI) iz cijeloga svijeta. Od 2010. godine, zbog širenja sustava, a da bi se istovremeno održala kvaliteta treninga, Eyal Yanilov osniva novu organizaciju – Krav Maga Global. KMG je danas prepoznata kao najprofesionalnija i međunarodno aktivna Krav Maga organizacija u svijetu.

Krav Maga je horizontalan sustav, s jedinstvenim i logičnim pristupom. Laka je za učenje i pamćenje, izvodi se prirodno i instiktivno, te se praktično može upotrijebiti u stresnim uvjetima. Neke od važnijih komponenata Krav Mage jesu jedinstvena pedagogija, metodologija i način obuke… http://www.krav-maga.hr/kravmaga/sto-je-krav-maga/1

Krav Maga ima posebne, prilagođene programe za obuku muškaraca, žena i djece i u tom smislu na svojim stranicama KMH bi vas lako mogla uvjeriti u ono na što možda do jučer niste ni pomišljali, naravno ako ste na stanovit način potencijalno zainteresirana kadidatkinja. Uostalom, mislim da je lijepo napisano:

http://www.krav-maga.hr/tecajevi/*-samoobrana-za-zene/9

Zašto treninzi za žene?
Žene su grupa koja može imati najviše koristi od treninga Krav Mage jer je sustav razrađen tako da bi i oni koji su manji i slabiji mogli imati šansu protiv moćnijeg napadača. Krav Maga treninzi usmjereni su na realistične tehnike i taktike samoobrane. Kroz sve programe žene se uče prepoznavanju signala opasnosti te izbjegavanju i obrani od najčešćih napada, a u ženskim grupama samoobrane i safe & fit-a, naglasak se stavlja na napade tipične za nasilje nad ženama. Jedinstveni, ali ujedno i različiti programi treninga donose ugodno okruženje i provjereno brze rezultate, što potvrđuju brojne preporuke. Krav Maga Hrvatska aktivno se bori protiv nasilja nad ženama, ali i brine o vašem zdravlju, kondiciji i fit izgledu, te kada je riječ o treninzima samoobrane nudi tri programa prema vašim preferencijama….. http://www.krav-maga.hr/tecajevi/*-samoobrana-za-zene/9

Uglavnom, premda sve skupa može djelovati zabavno i imati naglašenu sportsku notu, ipak u biti, Krav Maga mi se više čini kao sastavni dio vještine življenja u nekim pretpostavljenim vremenima i sredinama pa bi je kao takvu trebalo vidjeti, a koliko je za nas u Hrvatskoj zanimljiva… pa… čini mi se potencijalno jako zanimljiva!

 

Zvonko Žuvela za

HeraZnanje

Odgovori

Ako sadržaj nalazite vrijednim čitanja, lijepo vas molimo da nas podržite FB Like klikom