Mali Vodič za Medije na Mreži- Drugo poglavlje, Portali

.WPDev-781x420

.Portal je zgodno pogođen homonim, riječ koja u izvornom značenju označava posebno građen ulaz u neko značajno zdanje kao što je recimo katedrala, ali ovdje označava ulaz na mrežno mjesto (website) i u tom smislu portal je zapravo naslovnica (Front Page) onog što inače poimamo kao portal. Kao i u izvornom pojmu, portal i u svojoj mrežnoj inačici podrazumjeva dimenziju iza koje stoji više ljudil točnije neka institucija ili slično, a ovdje, vezano na mrežni portal, nekolicina je zaposlena održavanjem, uređivanjem i popunjavanjem portala svježim sadržajima, no ipak mnogostruko brojniju skupinu čine korisnici, točnije posjetitelji portala. .

WebPageIconAko nije riječ o portalu neke institucije ili javne ustanove većeg formata, portal je u pravilu mrežni magazin i najčešće ima karakter magazina s uređivačkim težištem na novostima jer mu trenutno objavljivanje na mreži u tome jako pogoduje. Na zapadu od kuda sve i dolazi stvari su pojednostavljene i govori se o magazinu, dakle Magazine ili News Magazine i to podrazumjeva i objašnjava sve. Ustvari, od standardnih web stranica portal se ‘razlikuje’ u nekim detaljima kojima je zajedničko to da su u velikoj uzajamnoj disproporciji u kvantitetu i dinamici, tako je bilo od početka i to je postupno proizvelo novi kvalitet pa mrežni portal postaje upotrebljiv kao mrežni nadomjestak tiskanog medija. .

NewsIconNaslovnice modernih portala su nakrcane velikim brojem sadržaja koji popunjavaju rubrike, a iz njih kroz istaknute slike, naslove i izvatke (excerpts) na određeno vrijeme zauzimaju mjesto na naslovnici sve dok ih ne zamijene noviji sadržaji u rubrici (kategoriji). Iz tih pojedinosti slijedi da je funkcionalnost i izgled naslovnice ono čime se portal predstavlja medijskoj javnosti, ali i glavni instrument kojim se portal pregleda i dolazi do zanimljivog i svježeg sadržaja koji zadovoljavaju afinitete i kriterije čitateljstva. Uglavnom i skraćeno-  funkcionalnost i smisao portala velikim dijelom se ogleda u njegovoj naslovnici (Front Page), ona je svojevrsna medijska metropola, mjesto s kojeg se dolazi na sva druga mjesta, na sve rubrike i sve članke unutar portala. .

Za potrebe opisa u tekstu koji slijedi odabrao sam portal, točnije model portala koji vodimo kao GridMAG i  koji je nešto ‘kompliciraniji’ nego je onaj čije zaglavlje imate kao istaknutu sliku članka (MagSX4) i to činim samo zato da mogu kompletirati izlaganje i po nekim inače razmjerno rijetkim svojstvima standardnog predloška za portal. Da pojednostavim opis tipičnih elemenata naslovnice portala, naslovnicu ću razdijeliti na tri dijela od kojih gornji skup elementa možete vidjeti na slici ispod ovog teksta:

GridMag FP 781

. . Ovaj skup sadrži četiri elementa koji su u poretku s vrha kako slijedi: Gornja Naslovna Traka (Top Bar), Zaglavlje (Header), Glavni Izbornik (Main Menu) s tickerom novosti i Naslovni Slider koji je ovdje mozaičnog tipa. Ovaj portal ima i eCommerce sekciju što znači da nudi nešto i na prodaju pa u gornjoj naslovnoj traci vidimo neke elementa trgovine (Shop i Košarica), a sadrži i izbore koji upućuju na stranice iz stalne postave (Impressum, Kontakt i Marketing). U zaglavlje je običaj staviti Logo portala, a u ostatku se naše mjesta za reklamni banner koji je prema Google ADS standardu dimenzija 728×90. Na opis izbornika i slidera neću trošiti vrijeme i prostor jer vjerujem da je čitateljima savršeno jasno i poznato sve o njima, ali ipak ostaje nešto i za dodati, a tiče se izbornika koji u principu (kao na primjer ovdje) može biti i takozvani Mega Menu: ….

GridMag FP Mega Menu 781

.

Za nastavak čitanje birajte slijedeću stranicu članka:

Ako sadržaj nalazite vrijednim čitanja, lijepo vas molimo da nas podržite FB Like klikom