Mali Vodič za Medije na Mreži- Prvo poglavlje, uvodno o medijima na mreži

Ovaj mini vodič je napisan kao cjelina koju kao sastavnice čine pet poglavlja od kojih upravo čitate ovo, uvodno poglavlje. Sve napisano ima za cilj uvesti vas u jednu od podtema vodiča, po vašem izboru, razumije se. No u konačnici, na vama je da se odlučite između Mrežnih Portala, Mrežnih Trgovina i modernih Single Page poslovnih stranica, a kao prilog na kraju u petom poglavlju je i osvrt na trend modernog bloga s primjerima iz naše prakse. Iako tema za sebe, socijalni mediji su također obuhvaćeni u sadržaju jer u profesionalnom smislu i oni su u punoj funkciji tek kada ostvaruju sinergijski učinak s publiciranim medijima. Za one koje zanima mogućnost profesionalne aktivacije na mreži ili pak samo žele vidjeti o čemu se radi pa zatim razmisliti, a nemaju neka veća znanja, iskustva ili spoznaje o problematici, vjerojatno može pomoći i nešto posve pojednostavljeno, otprilike ovako, kroz približne analogije:

Ipak, vratimo se na početak priče, a na početku stoji da postoji podjela mrežnih medija prema ciljanoj skupini korisnika i u tom smislu, u grubo ta podjela bi bila nešto ovako:

. Mrežni portali- medijske kuće i kućice u oblacima

MediaPortalMrežni portali su značajna i iz dana u dan sve značajnija skupina medijskih agregata univerzalne namjene, opslužuju velik broj korisnika (čitatelja-posjetitelja), vremenski raspon asociranih sadržaja je velik, a narav (kategorija sadržaja) portala ne poznaje ograničenja- objavljuje se sve i svašta jer cilj je što veći medijski učinak (impact). Sam medijski učinak je nešto zamišljeno, ali ipak i na neki način mjerljivo i mjeri se čitanošću, a čitanost posredno preko parametara pridruženih društvenih medija i kroz izražen interes i odobravanje čitateljstva (Like i Share). Komunikacija s posjetiteljima u realnom vremenu za portale je poput optoka krvi u organizmu i danas je praksa da se to povjerava društvenim mrežama, ponajprije Facebook mreži.

Inače, udomaćen termin ‘mrežni portal’  je specifično naše lokalne prirode, na zapadu su uobičajeni nazivi Magazine ili News Magazine, već prema tome kako tretiraju i tempiraju nove sadržaje i nije potrebna ne znam kako velika mudrost pa da se zaključi kako portali u formi variraju uglavnom prema planiranoj dinamici izlaženja objava (članaka), a to posredno pozicionira i sadržajni fokus pa News Magazini imaju u središtu pozornosti sport, politiku i show business, a Magazine portali se usmjeravaju pretežito na kulturu, povijest, tehniku, znanost i umjetnost u širem smislu.

Naša domaća terminologija ne poznaje takve finese, mi sve nazivamo portalima, ali to nam ne čini neku veću smetnju jer u pravilu dodajemo sufiks ‘za’ i potom i opis pa na taj načiin ništa ne ostaje nejasno. O tome kako tipičan portal, kako izgleda i funkcionira, čitajte u narednom poglavlju pod naslovom: Mali Vodič za Medije na Mreži- Drugo poglavlje, Portali, a na njega vas vodi i klik na poveznicu unutar istaknute slike na dnu ovog poglavlja.

Portali su medijske kuće, na primjer ono što je Jutarnji List ili na primjer Globus u tiskanim medijima, samo na mreži i puno dinamičnije no treba znati da tiskani mediji u pravilu imaju prateći medij na mreži, ostalima je mreža sve što imaju, ali i tako lijepo prosperiraju, kako tko, naravno. Mrežne trgovine su u principu nešto poput manjeg ili većeg lanca trgovina, samo ne u zidanim objektima i s fizičkim personalom nego na mreži i s računalnim radnim resursima i na koncu blog je isto što i portal samo na jednom artiklu, jednom prodavaču, ali bloger ponudu varira iz dana u dan, točnije iz objave (post) u objavu.

. Mrežne trgovine- trgovanje u oblacima i skladiša na zemlji

ShopIcon 100pxMrežne trgovine su prioritetno i dominantno WooCommerce zasnovane WordPress instalacije koje su u svojoj osnovi svojevrsni portali za trgovanje i prava razlika je osim u samom balansu sadržaja i u dobroj implementaciji mehanizma razgledanje robe- odabir (košarica i wish lista) – naplata (blagajna). Moderne instalacije veliku pažnju i trud osim u trgovanje usmjeravaju i na dodane sadržaje koji popunjavaju blog sekciju mrežne trgovine i predstavljaju tipičan primjer Content Marketinga. CM je marketing uz pomoć vrijednih sadržaja koji su zapravo promidžba ili nešto u direktnoj vezi s promidžbom, ali dobro i zanimljivo napisano.

Za CM vrijedi pravilo da vrijedan sadržaj privlači i animira kupca, priprema ga na kupovinu i potom ga s odgodom ponovno u nekoj drugoj seansi vraća na stranice trgovine. Spona portala i kupca (čitatelja) je u pravilu dobra, redovno ažurirana i sadržajno pogođena stranica društvenog medija, na primjer Facebook Page stranica preko koje marketing portala kroz Facebook Boost promidžbu u realnom vremenu (promptno) dopire do kupca. Ako je ovo ono što tražite, na treće poglavlje ovog mini vodiča vas vodi ova poveznica: Mali Vodič za Medije na Mreži- Treće poglavlje, Mrežne Trgovine ili klik na poveznicu unutar istaknute slike na dnu ovog poglavlja.

. Poslovne single page / full page stranice- moderno i za dobar uvid i dojam

ConsIcon 100Poslovna stranica općeg tipa- Business Page (Single Page type) je ono što znamo pod pojmom web stranice i premda još uvijek na prvi pogled izgleda kao tipizirana preslika prospekta firme, ipak i ove stranice imaju svoje finese i od mogućnosti koriste veliki dio raspoloživih resursa koji se danas stavljaju na raspolaganje web dizajneru. Na kraju ovog odlomka imate poveznicu na poseban članak o poslovnim stranicama, a u članku i opisane tipične blokove koje moderne stranice imaju. No ono što za početak valja istaknuti to su prije svega dvije glavne činjenice: prva činjenica je da promjena poslovne politike Google kompanije (način i kriteriji rangiranja stranica) znači ujedno i preokret u orijentaciji od one sračunate na računalnu preglednost prema univerzalnoj preglednosti, pa danas praktički sve što izlazi na mrežu nosi epitet Responsive, a to u prijevodu (ne doslovnom) znači da se medijski sadržaj prilagođava zaslonu uređaja na kojem se prikaz pojavljuje i to je dakako, logično, očekivano i dobrodošlo.

BusPage 781x440

Novi trend prije svih pogoduje onim posjetiteljima mrežnih sadržaja koji zaviruju na mrežu preko mobitela ili tableta pa ostaje samo pitanje koliko je to od stranice do stranice dobro napravljeno. Druga činjenica je pojava velikih rezolucija zaslona i masovni prelazak korisnika na široke (widescreen) računalne zaslone što u ukupnom efektom naprosto moli dizajnere da se okoriste tom činjenicom, ustvari ne toliko sami dizajneri koliko njihovi klijenti! Naravno, trend je gotovo trenutno stvoren i danas stranice izgledaju “razbacano”, moćno i široko, stvoren je standard forme… no o svemu tome dalje u poglavlju: Mali Vodič za Medije na Mreži- Četvrto poglavlje, Poslovne One Page Stranice ili klik na poveznicu unutar istaknute slike na dnu ovog poglavlja.

.

Za nastavak čitanje birajte slijedeću stranicu članka:

Ako sadržaj nalazite vrijednim čitanja, lijepo vas molimo da nas podržite FB Like klikom