Mirjana Jurišić: Drugotne u životu, drugotne i u spomenicima.

 

 

 

Zvali su ih “vešmašine iz Prigorja”. To su šestinske pralje koje su sebi i barem polovini negdašnjih zagrebačkih dama prale rublje, obično uz potok. Jutros je u spomen na te vrijedne šljakerice u Šestinama, koje su danas dio grada, otkriven spomenik “Šestinska pralja”. Imamo na tržnici Dolac i spomenik “Kumica Barica”, u čast svim ženama koje su punile i danas pune “trbuh Zagreba”, a kosooki i drugi bjelosvjetski turisti rado se fotkaju uz našu Baru.
I sve je to u redu, nek’ smo se mi sjetili zaslužnih bezimenih trudbenica…
Ali, kad malo zbrojim i oduzmem i dođem do rezultata da je jedina (ponavljam, jedina) žena s imenom i prezimenom kojoj je u Zagrebu postavljen spomenik, popularna književnica i prva hrvatska novinarka Marija Jurić Zagorka – malo mi se smrači pred očima. Ej, jedina! Jedina među svim velikim hrvatskim književnicama, slikaricama, kiparicama, skladateljicama, glumicama, redateljicama, pjevačicama, liječnicama, znanstvenicama, sportašicama, političkim aktivisticama… Istina, razbacana je gradom, ali nikad na reprezentativnom urbanom prostoru, i pokoja bista zaslužnih žena (slikarice Slave Raškaj, antifašistkinja sestara Baković, biotehnologinje Vere Johanides, pedagoginje Marije Jambrišak…). Istina, ima Zagreb skulptura sa ženskim likom (recimo, Meštrovićeve “Povijest Hrvata” pred Rektoratom i “Žena” pred PBZ-om…), ima i Bogorodica, ima i spomenik Šenoinoj junakinji Dori Krupićevoj…
Svejedno, premalo, nejako, bijedno… u odnosu na ženski doprinos zagrebačkoj (hrvatskoj) kulturi, umjetnosti, znanosti, društvu… A i te skulptorske mrvice koje su udijeljene ženama, zapravo samo reproduciraju neuništivu patrijarhalnu matricu prema kojoj ženi pripada isključivo mjesto u kući, u crkvi, u odgoju djece, u fizičkom radu… “Drugotne” u životu, žene su “drugotne” i u urbanoj spomeničkoj zagrebačkoj ponudi.

15726684_253664858396780_5892633652137147208_n

Mirjana Jurišić

foto: net

HeraZnanje

 

 

Ako sadržaj nalazite vrijednim čitanja, lijepo vas molimo da nas podržite FB Like klikom