Sandra Pocrnić Mlakar razgovara s Danielom Uzelac, autoricom knjige “Buđenje boginje”

 

 

Boginja ili babuška?

 

Uoči izlaska knjige „Buđenje boginje“, Daniela Uzelac je na svojoj Facebook stranici obznanila sebe kao autoricu „Puta boginje“. Na taj je način, nakon tri godine utjelovljenja boginje u svijesti brojnih žena, izašla iz anonimnosti. Nastala je lavina oduševljenja, čestitanja i dobrodošlice knjizi koju su čitateljice priželjkivale još od početnih Danielinih objava na Facebooku. Knjiga “Buđenje boginje” donosi prvi izbor postova koji otvaraju vrata iz svijeta sna o oskudici u stvarnost obilja te, umjesto mačističkog principa vanjske sile, afirmiraju ženstveni princip unutarnje moći.

Daniela će predstavit knjigu na sajmu Alternative i zdravog življenja na Zagrebačkom velesajmu, 30. rujna u 19 sati, na otvorenoj pozornici u Paviljonu 11A. Uoči prvog susreta s publikom, razgovaramo o “Buđenju boginje” i elemenata kojima ruši neke od općeprihvaćenih laži o muško-ženskim odnosima te sustavu u kojem živimo.

* „Put boginje“ upoznavanje je iskonske ženstvenosti, čija su mudrost i ljubav moćnije od sukoba i suprotstavljanja. Koje su dobi najbrojnije čitateljice „Puta boginje“? Je li „Put boginje“ bliži mladim ženama i djevojkama ili pak iskusnijim ženama koje znaju što je život?

– Put boginje najbliži je ženama koje su iskustvom sakupile već dovoljno dokaza da ih put babuške nije doveo tamo gdje su oduvijek sanjale biti. Različite su po godinama ali jedinstvene po osjećaju da božanska ženstvenost nije u izgledu, stilu ili hiru; da se ona ne može kupiti ili prodati; da ne ovisi o haljini ili frizuri. Nije važno gdje, s kim ili od kakvog posla žive, jesu li kćeri ili bake. Upravo tu i sada, u ovom tijelu, u ovim okolnostima, one su božanska ženstvenost. One su to bez obzira da li se ovog trenutka ludo zabavljaju, teško rade ili kriju golemost svoje samoće. Bez obzira jesu li u braku, vole li mnoge muškarce, odane su jednom ili su same na svijetu. Ne moraju biti ni pod jednim obrascem. Božanska ženstvenost je u srži svega što žena je, može ili želi biti.

 

 

 

* U svojoj knjizi „Buđenje boginje“ podsjećate da je „svaka žena boginja“. Zašto žene treba podsjetiti da su boginje? Zašto je pravo vrijeme za buđenje boginje u svakoj ženi?

– Žene treba podsjetiti da su boginje jer su zaboravile svoju pravu prirodu. Mučno je biti nestvarna i neostvarena i divno je biti stvarna i samospoznata. Kada je žena posvećena tome da, prolazeći kroz banalnosti svakodnevice, diše i djeluje iz samog izvora svog života i ženstvenosti, može se hraniti čistom esencijom postojanja. Više joj ne trebaju dramske igre kako bi dobila energiju. Ne treba joj žicanje osjećaja kako bi dobila voljenost. Sad je slobodna za stvarni ljubavni odnos. Jer sad ima sebe. I može se stvarno dati. Senzualnošću sile koja jest. A zašto baš sad? Jer sad… nešto se događa… Dolaze neke nove energije koja nam donose neke nove osjećaje.

* Odnos žena i muškaraca danas je u krizi, ali “Put boginje” ne traži krivce, već ukazuje na rješenja. “Buđenje boginje” upućuje žene da u sebi potraže izvor mudrosti, zadovoljstva i ženstvenosti, umjesto da ga traže od muškarca. Jesu li se žene odrekle svoje prave prirode “iz ljubavi” prema muškarcu, kad su pristale prilagođavati se njihovoj predodžbi žene? 

– Žene su se odrekle svoje prave prirode u trenutku povijesti kada je došlo do disbalansa muške i ženske energije i kada je zavladala razorna mačistička struja. No, svjesnošću, kojom smo danas privilegirane, dobivamo novu priliku preispitati taj odnos i odabrati drugačije. Dana nam je šansa podići muško-ženski odnos na razinu iscjeljenja i prosvjetljenja. Tajanstvo takvog odnosa krije se u najfinijim energijama ženstvenosti. Riječ je o izvornoj supstanci koja se neprestano proizvodi i taloži duboko u ženi. Potreba žene za spajanjem s muškarcem je zapravo potreba da mu preda taj sastojak čudesne ljepote. Međutim, žena, koju muškarac nije uspio rascvjetati, primorana je tu ljepotu nositi kao teret i zbog toga podnositi bol. Nerođena ljepota postaje sepsa, a žena babuška.Naime, u svojoj prirodnoj podatnosti, žena se oblikuje prema autoritetu ljubavi kojom je ispunjava muškarac. No, zaboravivši što zaista ljubav je, on je izgubio taj autoritet. Ali kad bi se htio sjediniti sa ženom, a da je ne iskorištava za pražnjenje i potvrdu sebičnosti, dobio bi mogućnost da je ponovo naučiti voljeti, ali ovoga puta na pravi način – zbog nje same. Zbog boginje koja je.

 

unnamed-1

 

* U životu boginje postoji njezin bog – muškarac koji je seksi, snažan i samosvjestan. Mogu li muškarci sami sebe vidjeti onako kako ih vide boginje? Kako duboka ženstvenost može dozvati duboku muževnost?

– U životima nekih boginja postoji bog, a u nekima ne. U svakom slučaju, njegova trenutačna ne/prisutnost nije mjera za njezinu ženstvenost. To je isključivo njezina autentičnost. No, ako u njezinom životu ipak postoji muškarac, onda njezina razina zadovoljstva jasno zrcali dubinu njegove muževnosti. Ali je isto tako i doziva. Naime, cjelovitost svoje muževnosti muškarac dostiže tako da tijelom upija najsuptilniju ženstvenu energiju. No, da bi tu energiju oslobodio iz njezinog centra, muškarac mora imati svijest o svojoj biti. Jer žena, ma kako nesebično voljela, ipak ne može svoju božansku ženstvenost predati muškarcu koji nije dorastao samome sebi. Žena žudi za tim da muškarac bude sila utjelovljene ljubavi. I ako ta njezina žudnja nije zadovoljena, muškarac će je platiti tiranskom emocionalnošću. To je onaj sloj žene koji muškarac ne može svladati. Ne shvaća da je on posljedica njegove nemoći da je voli. Jer žena mora biti voljena. Jedino tako muškarac pronalazi svoju svrhu i istinski autoritet.

* Buđenje boginje” zaobilazi rasprave o feminizmu i patrijarhatu, u njemu nema prigovora niti optuživanja, već samo ideje za kreativno oblikovanje budućnosti u skladu s vlastitim osjećajem ženstvenosti. Kakve reakcije očekujete iz feminističkih krugova? Je li Boginja u nekom smislu feministkinja? 

– Što je, zapravo, feminizam? Stvorena je iluzija da je feminizam pokret kojim su se žene pobunile protiv vladavine muške elite koja ih je neuke zatočila u kuhinji nad štednjakom bez prava glasa i zapošljavanja. No, istina je ta da je pokret zapravo financirala elita. Točnije, Rockefelleri. Imali su za to dva razloga. Prvi je taj da su zapošljavanjem žena konačno mogli staviti pod porezno ropstvo i drugu polovicu nacije. A drugi je taj da su cjelodnevnim zapošljavanjem roditelja uništili obitelj. Sustav je preuzeo djecu. Tako ih je od najranije dobi mogao navoditi što da misli. Odnosno, ne misli. Nego služi. Poslušno! Prema tome, feminizam, je samo još jedna priča o manipulaciji matriksa i nema baš nikakve veze s oslobađanjem ženskog svjetla i njezinih moći. Ista je stvar i s tzv. duhovnošću i raznim new age pravcima. Puno je toga privid koje je jedne programe samo zamijenio nekim drugim programima, a koji i dalje omogućavaju održivost umjetnih ljudi, umjetnog svijeta i sustava kontrole nad njima. Međutim, put boginje ide u sasvim drugom pravcu. Put boginje je, zapravo, put u stvarnost. Jer samo je stvarnost rješenje za probleme…

 

 

Sandra Pocrnić Mlakar

HeraZnanje

 

 

Ako sadržaj nalazite vrijednim čitanja, lijepo vas molimo da nas podržite FB Like klikom