WEB Portal kao poslovni poduhvat

SX4-781x420

WEB portal je udomaćen izraz za kompleksno mrežno mjesto (website) koje ima ponudu medijskih sadržaja u kronološkom slijedu koji proizlazi iz prirode bloga oko kojeg je portal nastao šireći se u rubrike, teme i bezbrojne članke koji su uglavnom dnevnog karaktera. Zapravo, web portal je kombinacija nastala kroz objedinjavanje mogućnosti već postojećih formi za ponudu sadržaja od kojih je mrežna preslika dnevnog tiska ono glavno oko čega se vrti interes većine portala i njihovih čitatelja. U principu, portal u kompoziciji ima kombinirane elemente magazina (eZine), a specijalizirani portali, na primjer oni koje na mreži instaliraju institucije i mjesni ili regionalni informacijski punktovi na mreži uglavnom tematiziraju samu instituciju i udomljavaju mrežne servise za građanstvo. Naravno, kako je u svojoj naravi kompleksna i svestrana instalacija, portal po potrebi udomljava i razne mrežne servise, to se podrazumjeva, ali naglasak je na medijskim sadržajima- tu je glavnina interesa i aktivnosti na web portalima.

Portali 781x275

.

WEB portali- moćne mrežne instalacije ‘opće prakse’

Portali u principu ne žive od prodaje sadržaja već od poslovnih aranžmana posebne vrste i iznajmljivanja oglasnog prostora, to je poslovni model i praksa s malim odstupanjima iz novijeg vremena u kojem se već pomalo i trguje s portala. Oni koji tako odluče i upuste u posao s medijskim portalom trebaju od početka znati svega par stvari u kojima su portali diferencirani. Prvi kriterij koji morate procijeniti je informatički potencijal, a na to se nadovezuje i medijski kapacitet mrežnog mjesta. To nije lako procijeniti, ali možete se poslužiti i neizravnim informacijama koje dolaze od postojećih portala, najbolje preko pridruženih stranica na društvenim mrežama koje preko broja simpatizera (fans) prilično dobro ukazuju na promet, značaj i obim portala kojeg uzimamo za referencu.

Ustvari, morate procijeniti kako će u projekciji rasta izgledati vaš portal i ako mu je pretpostavljeni parnjak na primjer neki XY portal koji u datom trenutku ima manje od 10.000 simpatizera, tumačenje je jasno- vi ciljate ili nisko ili usko i vaše potrebe zadovoljiti će instalacija na hosting paketu od svega par gigabytea, moći će te ga opsluživati sa svega par ljudi, možda čak u paru s jednim jedinim, ali zato jako entuzijastičnim partnerom i vjerojatno će te imati velikih teškoća u financiranju jer za tako mali broj simpatizera nužno se vezuje i razmjerno mala posjećenost, vaš prosječan share će biti svega par desetaka po članku i ukratko- ‘premalo’ vas je na mreži da biste mogli ostaviti neki značajniji i redoviti trag većeg formata, a oglašivači traže baš to. Zapravo, joker karta za takve prilike zove se niša i ako ste ekipirali portal, na primjer za lov i ribolov, stvar bi ipak mogla dobro funkcionirati. .

Sigurnost WEB Portala !!!

Ovdje govorimo o portalima, ali jedan pojam koji se inače veže uz mrežne trgovine, promocijom mrežnog trgovanja ograničenog dometa postaje i na portalima suvisla potreba. Radi se o SSL certifikatu s 256 bitnom enkripcijom. Običan SSL certifikat, zavisno o ponuđaču štiti samo jednu domenu (ne i poddomene), jamči transakciju do 10.000$ i zapada par stotina kuna godišnje što je za karakter ponude vrlo prihvatljiva cijena. Postoji i ‘wildcard certifikat’ koji štiti i sve poddomene i taj je razmjerno skupa opcija, u svakom slučaju višestruko skuplja od one za običan certifikat.

Za one kojima je pojam stran, recimo ovdje samo toliko da je SSL certifikat jednostavno imperativ poslovanja u kojem je plaćanje karticama jedna od opcija, no nije samo to posrijedi pa ako ste već daleko odmakli u zanimanju za posao na mreži, pogledajte i kratak članak pod naslovom SSL Certifikat – Sigurnost Pod Budnim Okom Velikog Brata. Prije nego nastavim, dužan sam još jednom ponoviti i skrenuti vam pozornost na činjenicu da pitanje sigurnosti nije samo pitanje kartičnog poslovanja, no o tome nešto više u nekom drugom članku. Za kraj, imajte na umu da ovo o sigurnosti vrijedi za sve portale o kojima će biti riječi u nastavku članka! .

Mali WEB portali u niši

AccelIconVeć spomenuti mali portali u niši u principu mogu jako dobro iskoristiti priliku koja im se nudi ako za model portala odaberu jedno od novijih rješenja s ugrađenim proširenjem za mrežno trgovanje i u tom slučaju sinergijski učinci marketinškog potencijala za vlastitu promociju i komercijalnog učinka eCommerce sekcije portala sadrže u sebi i motoriku koja se dade lijepo unovčiti. Naravno, izbor predloška ne treba komplicirati, važno je da ima estetsku formu koja vam odgovara, drugim riječima da vam je ‘po ukusu’, a od ostalih važnijih tvari, mislim da bi bilo dobro imati i rubriku kolumnista jer kad tad će biti aktualizirana, a od tehničkih stvari treba reći da vam mega izbornik vjerojatno ne treba jer bi samo naglasio vašu mršavu produkciju, ali zato valja razmisliti o nizu pomoćnih resursa koji manjim portalima mogu biti od veće koristi nego velikima.

Na primjer, već spomenuta eCommerce sekcija, zatim sustav preglednih članaka (rating članci- odlično uz upravo spomenutu eCommerce sekciju), vezana dijeljenja preko social lockera, CTA (Call To Action) moduli za prigodno animiranje posjetitelja uz neku prigodnu akciju i još neke opcije kojih je inače jako puno. Izbor opcija je nešto što nužno povlači potrebu konstruktivnog  dogovora s osobom koja će biti uključena u projektiranje vašeg portala i na tom momentu stvar može voditi brzom i efektnom završetku projekta. Sve u svemu, vaš portal će nužno trebati dobru promociju, dakle članke s pridružene stranice na društvenoj mreži (najbolje s facebooka) koju treba povremeno i malo ‘podmazati’ manjom svotom za promociju koju brižljivo biramo kad procijenimo da nam se ukazala dobra prilika sa člankom koji bi mogao biti jako čitan ili imamo promociju u vlastitoj režiji, na primjer neku nagradnu igru ili nešto slično…. .

Sredina kategorije, portali s perspektivom

WarrIconPortali s brojem simpatizera između 10.000 i 50.000 imaju već solidne temelje s kojih mogu članke lansirati razmjerno velikom broju ljudi, a kako u velikoj masi nalazimo i velik broj različitih afiniteta, morate povećati kapacitet mrežnog mjesta i propusnost za veći promet. Važno je odabrati i dobar hosting servis za koji znamo da nam omogućava (jamči) pristup unutar nekih pola sekunde ili manje i koji nudi neke posebne opcije uz doplatu od kojih bi za portal ovih gabarita preporučio barem Business opciju koja paket smješta na brzom serveru sa ograničenim brojem poslovnih paketa i na taj način čini kvalitenijom uslugu hostinga. Mislim da je u ovoj kategoriji portala pametno aktivirati još i neki Malware detector koji će vam servis staviti na raspolaganje, a vi u izboru birajte nešto iz sredine ponude i na koncu kao uvodno je spomenut SSL certifikat pa vezano na njega, aktivirajte i opciju vlastite IP adrese.

Bolji hosting servis ima više takvih opcija, neke od opcija su besplatne, ali obično svega par njih, a o nekima koje se plaćaju nema smisla razmišljati kad govorimo o portalu u ovoj klasi koja uz još neke sitnice traži i nešto veći kapacitet i propusnost, negdje u rangu od barem dvadesetak Gigabytea prostora i mjesečni promet od  od barem jednog terabytea. Za portal u ovoj kategoriji mega izbornik (mega menu) može biti pametan izbor već u startu, ali može se ići na to da se portal nadogradi kad za to dođe vrijeme, to jest produkcija i promet nadrastu generički okvir standardnih izbornika. Portali koji postižu par desetaka tisuća simpatizera lako uz malo reorganizacije u uređivanju i formi u hodu nadrastu svoj prvi okvir i prijeđu u slijedeću kategoriju, to morate imati u vidu, ali to je već jedna više nego dobra vijest! .

Veliki portali, veliki zahtjevi mogućnosti bez granica

HostIcon4Na koncu, portali koji imaju čitateljsku bazu u redu veličine sto tisuća ili čak u stotinama tisuća, mogu se uzeti za stabilan medij velćeg formata, no činjenica je da se do te pozicije ne dolazi preko noći, ali ako je možete s određenom dozom smisla za realno predvidjeti, započnite s timom ljudi, pronađite ime koje vam savršeno odgovara za domenu, ako treba i ako je moguće, točnije raspoloživo- kupite ga jer na mreži postoji ponuda, zatim zakupite hosting profi paket uz koji doplatite za neke stvari koje prije svega jamče sigurnost, a ako nama povjerite projekt, mi znamo što je potrebno, no ovdje više za informaciju: treba vam business doplata jer kako je već naglašeno, paket tada ide na najbolji server (onaj koji je najbrži i ne pretovaren a to ujedno osim mrežnih perfomansi jamči i dobre računalne resurse servera).

U ovoj kategoriji portala svakako aktivirajte (doplatite) Malware detector, najbolji koji se nudi i na koncu još jednom, uz SSL certifikat ide i aktivacija opcije vlastite IP adrese. Za sam kraj, podrazumjeva se da od modela portala u ponudi birate najbolje što se nudi, ali nemojte ići na nešto što će se predugo uhodavati jer može se i ne uhodati! a ovo ‘najbolje’ protumačite kao ono što vam ulaganje koje planirate dopušta izabrati. .

 

ExcMarkOvo je uvodni članak na temu medijskih portala pa ako vam je tema zanimljiva, za nastavak preporučam izdvojenu problematiku medijskih portala o kojima možete više saznati u nekim vezanim člancima od kojih su vam tri u istaknutim slikama s ugrađenim poveznicama, odmah iza ovog teksta. No ako je medijski portal ono baš isključivo u fokusu vašeg interesa, možete odmah ovdje, klikom na poveznicu: Medijski Portali nastaviti s čitanjem članka koji ulazi u detaljiziran prikaz tehnike medijskog portala, naravno na razini koju interesent može apsorbirati uz pretpostavku da je u smislu web dizajna laik- potencijalni korisnik.

Ako sadržaj nalazite vrijednim čitanja, lijepo vas molimo da nas podržite FB Like klikom