Dalibor Talajić o svojoj sirijskoj heroini u galeriji Pikto: “Madaya Mom”

 

 

 

 

 

Nisam htio rat prikazati romantično, s puno akcije i eksplozija, već dokumentarno i stvarno– prisjetio se Dalibor Talajić rada na stripu „Madaya Mom“ u razgovoru s Ivorom Zidarićem u programu Art Pullover, koji je organizirala udruga Val kulture u suradnji s Galerijom Pikto i Branimir centrom.

Kao jedan od Marvelovih crtača, „specijaliziran“ za crtanje akcije i heroja, Talajić je u stripu „Madaya Mom“crtao heroinu iz stvarnog života na sasvim drukčiji način nego akcijske junake. Strip „Madaya Mom“podijeljen je u nekoliko tisuća primjeraka te objavljen na webu, a vrlo je brzo obišao cijeli svijet i reakcije su iznenadile sve koji su sudjelovali u realizaciji. Nastao na temelju sms-ova koje je početkom godine novinarima ABC-a iz opkoljenog sirijskog grada Madaya slala majka petero djece. Njezine poruke govorile su o gladi, preživljavanju, borbi za život i ljubavi prema djeci u opkoljenom i razorenom gradu. U Marvelu su odlučili reagirati i napraviti strip na temelju te priče, a posao su povjerili Talajiću, koji je već dokazao da od nepovezanog materijala može napraviti čvrstu priču.

 

 

 

  • Jedan od sms-ova javio je, primjerice, “skuhala sam šalicu riže i podijelila je na petero djece, a sad ih boli trbuh jer nisu navikli na toliko hrane”. Mogu se samo nadati da je majka iz Madaye i danas živa, a ako je, njezina svakodnevnica je ista kao i što je prikazana u stripu, ako ne i gora, jer tamo se iz kuća prodaje sve što se može prodati – ispričao je Dalibor Talajić.

Strip “Madaya Mom” je na webu i o njemu se dosta pisalo pod naslovima poput „Sirijska majka petero djece nova je Marvelova superheroina“. Nije isključeno ni da će zaživjeti i kao izložba ili multimedijski projekt u nekoj od hrvatskih ili svjetskih galerija, a za filmsku verziju već se javljaju glavne glumice.

  • Strip je jedan od medija koji je na rat u Siriji mogao reagirati brzo i empatično, istakao je Marvelov crtač i pojasnio da „strip nije žanr, već medij. Jeftin je, jer ovisi samo o jednom čovjeku, a istodobno je svemoćan, jer može prikazati sve zamislive svjetove“.

 

 

 

Okupljene ljubitelje stripa doznali su i kako je Dalibor Talajić započeo suradnju s Marvelom i kako je doživljavao prve pohvale – „super si, objavit ćemo ti, ali ti nećemo platiti“ – sve do prvog plaćenog posla i suradnje s urednicima „koji na vrlo lijep i nježan način znaju objasniti da je neko rješenje glupo“.

  • Najvažnije je pravilo stripa da priča bude jasno ispričana, a na svakoj stranici po jedan veći kadar koji prikazuje situaciju u cjelini. Unutar tih pravila, možeš što hoćeš – poručio je mladim stripašima i savjetovao im da se usmjere prema marketinškim agencijama kojima trebaju nove ideje.

U Hrvatskoj Talajić crta plakate za kazališta, što mu je izazov jer jednim crtežom treba prikazati cijelu predstavu. Primjer je upravo aktualni njegov plakat „Kneginja čardaša“, a njegovi su plakati i za predstave „Kosa“, „Čaruga“ i „Briljantin“.

Program Art Pullover s podnaslovom „Umjetnost za sve“ trajat će do kraja prosinca, a upotpunjen je i prigodnom božićnom prodajom umjetničkih radova. Dalibor Talajić za prodaju je namijenio nekoliko potpisanih ispisa svojih crteža u boji.

 

 

Sandra Pocrnić Mlakar

Foto: Pinterest

HeraZnanje

 

 

Ako sadržaj nalazite vrijednim čitanja, lijepo vas molimo da nas podržite FB Like klikom