Leonard Cohen- Zarobi me pjesmom- You got me singing

Zvonko Žuvela

 
 

Vjerujem da ne postoje ljudi koji ne vole glazbu, ali ne volimo je svi na jednak način jer nekome je zabavna, nekome neophodna, a nekome samo trenutak opuštanja, no svatko zna što voli, većina ponešto i ne voli, na glazbu nitko ravnodušan nije. Ne znam kako to na drugi način reći, ali svaka glazba traži svoje vrijeme, zapravo traži drugog vas i zato će i sve ono što od glazbe volite reći više o vama nego stane u cijelu knjigu o vama i vašem životu. Glazba zacijeljuje i otvara rane, čini vas letjeti i padati, svijet voljeti i od svijeta bježati i zapravo, koliko god je moćna, ništa ona ne može bez vas, glazba je u vama!

Cohen je bio romantik, njegova glazba je imala stih, a u stihu se uvijek krio onaj isti mladić, ljubavnik i pjesnik Cohen, na koncu i nikad do kraja ostarjeli zarobljenik ljubavi i čežnje koja kroz baršunasti stih promuklog glasa priča o životu na vratima raja. Već sam rekao da svaka glazba traži svoj trenutak, u protivnom vi slušate, čujete note, ali ne doživljavate, a glazba je vrhunska metafora u koju stih sjeda i stapa se s glazbom i na vama je ne biti po strani jer glazba je hrana duši, bez nje duša polako vene i nestaje. Sve što možete čuti od Cohena ima prekrasan stih, sve je nabijeno emocijom, natopljeno finim erosom i duhovnošću koja Cohena izdvaja u red pjesnika i glazbenika za sitne noćne sate usamljenika i melankolika, njegovih vjernih poklonika. 

 

Zarobi me pjesmom

Čak i kad vijesti su loše

Zarobi me pjesmom

Mojom jedinom pjesmom

 

Zarobi  me pjesmom

Iako  rijeka umire

Zarobi me u mislima

I na mjestima gdje ćemo skriveni biti

 

Zarobi me pjesmom

Iako nam svijet nestaje

Zarobi me u mislima

Želim nastaviti

 

Zarobi me pjesmom

Čak i ako sve izgleda sumorno

Zarobi me pjesmom

Aleluja himnom

 ……

 

Cohenove pjesme su metaforične i za potpun doživljaj potrebno je nešto više znati o Cohenu i njegovu životu pa ako nađete poveznice prema sebi i uz to volite u kasnim noćnim satima poslušati ovakvu vrstu glazbe, Cohen bi mogao biti jako dobar izbor a ja ću se potruditi i u ovoj rubrici s vremena na vrijeme postaviti poneki članak u kojem će biti Cohenove bolje numere i nešto teksta koji otkriva pozadinu, priču o velikom pjesniku čiji sam veliki fan za njegova života bio, a evo i ostao. Lijep pozdrav i ugodno slušanje vam želim, Zvonko 🙂

članak i prijevod prvog dijela pjesme, za HeraZnanje:

Zvonko Žuvela  

 

Ako sadržaj nalazite vrijednim čitanja, lijepo vas molimo da nas podržite FB Like klikom