“NOVINE”- “Duhovno impotentan urednik, redakcijska anakonda i Muka novinarstva.”

 

 

NOVINE

 

Novinarski zbor jednoglasno je oduševljen prikazom stanja u profesiji koja već duže vrijeme stenje kao gubitnik tranzicije.

Ivica Đikić dugogodišnji novinar i autor scenarija dramske serije „Novine“ zahvatio je cjelokupni presjek svih oblika pojavnosti, stanja i događanja koja prate rad i život novinara u Hrvatskoj. Novinarsku strast za poslom, frustraciju nezaposlenih, poraz sredovječnih, tranzicijske gubitnike…. do izazova u kojima se nalaze glavni urednici kao i oni koji su iskoračili iz novinarstva i postali vlasnici istih. Nakon željno iščekivane prve odgledane epizode, serije koja se pripremala tri godine, na društvenim mrežama od onih koji desetljećima žive posao novinara jedinstvena je ocjena kako se radi o kvalitetnom, zanimljivom i obećavajućem projektu.

Konkretno, odlično je da je napokon zvanje koje počesto neuki rugajući se imenuju „nounarčići“ stavljeno na pijedestal.  Gledateljima van ove profesije sve će izgledati kao dobar krimić i presjek patologije aktualnog hrvatskog političkog trenutka. Novinarima pak kao posveta jedinstvenoj profesiji koja je više od posla.

Sam termin prikazivanja, nedjelja u 20.00 na HTV1 ukazuje na elitnost i podsjeća na zlatna vremena kada su dramske serije praznile ulice. Nitko to danas ne očekuje, barem ne od serije koja sadržajno opisuje tek jedan segment društva. Nema tu starleta, šljokica, plesa ni milijunskih nagrada, ničeg što bi široke mase ponukalo na gledanje. S obzirom da stanovnici Hrvatske žive svakodnevno rezultate sprege politike i mafije te manipulaciju medija možda ih ne zanima gledati u ekraniziranu stvarnost. No ovo je, osim za novinare,  serija i za ljubitelje dobre režije, kamere, glume i dramskog programa.

Oni koji desetljećima žive život novinara gledali su. Pomno i zahvalno. Profesija je to u kojoj se posljednjih godina na ulici, bez posla, našlo tisuće ljudi, ista ona na koju mnogi posljednjih mjeseci upiru prstom optužujući kako putem neovisnih portala izvlače nezasluženo visoke novčane iznose. I koju treba kazniti, konačno kazniti jer govori, vidi, ukazuje a time i presuđuje.

Pa će jednom poduzetniku u Hrvatskoj mladi novinar Andrej Marinković, kojeg glumi Goran Marković, pokušavajući doznati tko i zašto zataškava prometnu nesreću sa smrtnim ishodima djelovati smiješno u svojim naporima. Vješti hrvatski poduzetnik solidarizirati će se s građevinskim mafiozom, koji koristeći ambiciju političara želi ušutkati Novine jedinim mogućim načinom- kupovinom istih. Što neće biti teško jer pogledajmo samo lik Urednika, Nikola Martić, kojeg glumi Trpimir Jurkić.

 

 

 

Urednik, koji se nalazi između one koja donosi Vijest i onog kojem tu Vijest mora progurati, uvjeriti ga da je objavi, jasno zaključuje kako: „U životu postoji samo jedna istinski ozbiljna stvar a to je, rata kredita.“

Urednik  živi između nezaposlenošću frustrirane sredovječne supruge, očito novinarke bez mogućnosti pisanja, (to su one stotine koje su ostale bez posla) koja mu je servirala doručak i mlađahne kolegice koju, tobože mentorira. U narednim epizodama očekujemo najavljeni seksualni klinč  s mladom kolegicom no stiješnjen između brojnih čekića i nakovanja naš bi Urednik mogao i na tom polju biti „impotentan“. Tragičan lik kojem je u najboljim godinama života, uslijed hrvatskih prilika, oduzeta baš svaka mogućnost. Vjerojatno čak i ona da odreagira na impulse svoje muškosti. Tko zna? Puno očekujemo upravo od ovog lika; hoće li biti i konačno pobijeđen ili će zaiskriti u narednim epizodama. Lik koji sve vidi, sve shvaća ali više ništa ne može. Slomljen, uništen gubitnik. Odličan prikaz, nijansiran za one koji uočavaju.

 

 

 

Središnji lik Novinarke, Dijana Mitrović, koju glumi Branka Katić, još je jedan tužan lik. Beskompromisna, profesionalno moralna, novinarka „kao iz udžbenika za buduće studente novinarstva“, iz politički nekorektne obitelji, profesionalno na vrhu, privatno – u hotelskoj sobi s niže rangiranim državnim službenikom. Po svemu sudeći nju se ne može kupiti no ona već plaća „rate kredita“ uzetog iz vremena rata.

 

 

 

Alenka Jović Marinković, koju glumi Olga Pakalović, redakcijska anakonda , već u prvoj epizodi pokazala je da će upravo ona biti osoba preko koje će gazda manipulirati, ucjenjivati, bacati na ulicu, sprovoditi svoju volju. Kako će se ona snaći i kako će glavnouredničko mjesto utjecati na njen psihološki profil?  

Za prvu epizodu, koja je uvodna i najavna ocjena- odličan!

 

 

“NOVINE” – TV serija, 12 epizoda, DRUGI PLAN/HRT /

U GLAVNIM ULOGAMA: BRANKA KATIĆ, TRPIMIR JURKIĆ, ALEKSANDAR CVJETKOVIĆ, DRAGAN DESPOT, EDITA KARAĐOLE, ZIJAD GRAČIĆ, OLGA PAKALOVIĆ, ZDENKO JELČIĆ, GORAN MARKOVIĆ, ALEN LIVERIĆ, TIHANA LAZOVIĆ, MIJO JURIŠIĆ, DAJANA ČULJAK

SCENARIST: IVICA ĐIKIĆ /

PRODUCENTI: MIODRAG SILA, NEBOJŠA TARABA /

REDATELJ: DALIBOR MATANIĆ  

 

Pročitajte komentare s FB:

Sanja Modric

Odlično. A najbolja je kamera.

Robert Vidić

 Dalibor Matanic, Miodrag Sila, Nebojsa Taraba,Miro Simeg,Tina Jesenkovic i svi ostali koji ste radili na Novinama….kratko i jasno : čestitam na odličnom poslu i odličnom produktu…..bravo! Novine rules…..

Tina Puhalo

 Čini se da ću nakon dugo vremena s nestrpljenjem čekati da počne neka serija u domaćoj produkciji. Palac gore za cijeli autorski tim serije Novine!

Saša Ljubičić

Svaka čast autorima. To je slika i prilika naše tužne profesije.

Ojdana Koharević

Odlična, pripoznali smo se i podilili uloge.

Davor Spisic

Novine – remek-bomba! U svim razornim alatima. Bravo Dalibor Matanic, Ivica Đikić, Nebojsa Taraba, Miodrag Sila! A glumci, ajmeeeeee. Antologija o patologiji ovog društva.

Davorka Hadjina

Prva epizoda “Novina”-jako dobro….CSI ovski.

Martin Milinkovic·

Nakon režije Dalibor Matanic i scenarija Ivica Đikić, produkcije Nebojsa Taraba i Miodrag Sila, i dvanest epizodada, mogu samo reci, večeras kreće najbolja hrvatska serija od našeg osamostaljenja! Bravo svi!

Saša Leković

Nakon što sam večeras odgledao prve dvije epizode serije „Novine“ na zagrebačkoj promociji stisnuo sam ruku jednom od producenata, bivšem kolegi iz redakcije Globusa Nebojši Tarabi, uz komentar „Ovo fakat nije zajebancija“.

To se može računati kao vrlo ozbiljna pohvala. Dakle, ako je i preostalih 10 epizoda na razini prve dvije (a oni koji su imali mogućnost pogledati ih uvjeravaju me da jest) dobili smo odličnu TV seriju.

Scenarist Ivica Đikić objašnjava da nije radio priču „s ključem“ i da njegovi likovi nisu preslikani iz stvarnog života. To je točno. Oni su vješt „patchwork“ ali konstruiran tako da serija „Novine“ zapravo ima dokumentarističku vrijednost.

Plus malo nostalgije…Nakon mnogo godina mi novinarski veterani mogli smo vidjeti Vjesnikovu tiskaru i restoran. Rijeka je, zahvaljujući kameri i montaži, dobila značajnu ulogu u seriji a nije samo slučajno odabrana lokacija za dio interijera i eksterijere.

Na kraju, ali ne manje važno, preuzimanje novina u mutnim okolnostima (a redakciju „glumi“ stvarna redakcija Novog lista) začudna je anticipacija. Naime, ne zaboravimo da je scenarij nastao mnogo prije nego što je Novi list promijenio vlasnika u okolnostima vrlo sličnima onima u seriji. Svaka čast majstori.

 

 

 

Izvor: FB

Fotografije: http://novinetv.tumblr.com/

 

Hana Konsa

HeraZnanje

 

 

Ako sadržaj nalazite vrijednim čitanja, lijepo vas molimo da nas podržite FB Like klikom