Sandra Pocrnić Mlakar razgovara s Vedranom Smolecom: Časopis “Kvaka” najavljuje tiskano izdanje.

 

 

 

 

 

Nakon nešto više od godinu dana redovitih objava na webu, književni časopis „Kvaka“ najavom tiskanog izdanja obradovao je čitatelje i mlade književnike koji su mu dosad povjeravali svoje prve književne radove.„Kvaka“ je jedan je od novijih književnih web-časopisa koji agilno prati književna događanja, a svoj je prostor otvorio i neafirmiranim književnicima. Za prijem mladih književnika, podršku i kolegijalni savjet zadužena je Sonja Smolec, nagrađivana književnica i pjesnikinja, dok je glavni urednik „Kvake“ Vedran Smolec, koji je u pripremama tiskanog izdanja našao vremena da odgovori na nekoliko pitanja o tome što publika može očekivati.

*Kako ste se odlučili na tiskano izdanje „Kvake“? Koju publiku ciljate tiskanim izdanjem?

– Tiskano izdanje bilo je u planu od samog početka, iako nismo imali točnu ideju kako i kada. Interes čitatelja i njihovi upiti o tiskanoj „Kvaki“ pokazali su nam da je vrijeme da se tim planom pobliže pozabavimo. Posebno zahvaljujemo „Sherif grupi – Hrvatska“, koja nam je svojom donacijom to omogućila.

Ciljana publika su nam svi čitatelji koji prate i web izdanje, a posebno autori koje smo objavili i za koje se nadamo da će ih radovati pronaći se u „knjizi koja se može držati u rukama“.

* Prostor u tisku je ograničen, za razliku od prostora na webu. Kako je koncepcijski osmišljena tiskana Kvaka? Jeste li imali poteškoća pri izboru tekstova s weba, koji su primjereni za papirnato izdanje?

– Budući da smo tijekom godine objavili gotovo dvije tisuće različitih radova, nije bilo lako odabrati. Časopis je složen po sekcijama, tako da je na samom početku poezija, zatim poezija na hrvatskim dijalektima, haiku, i crtice. Nakon toga slijede kratke priče, eseji, razgovori s književnicima. Objavili smo i pobjedničke priče natječaja „Najljepša priča o gradu kojeg volim”kojeg smo organizirali povodom 120. godišnjice početka rada Marije Jurić Zagorke u časopisu Obzor, te zanimljivosti i mala povijest događanja tijekom protekle godine.

* Koliko će često izlaziti tiskana Kvaka i kako će se međusobno podržavati web izdanje i tiskano izdanje? Očekujete li da će tiskano izdanje povećati popularnost Kvake na webu?

– Ovo su tek prvi koraci te smo s obzirom na sadašnju financijsku situaciju odlučili ići u objavu jednom godišnje, s izabranim radovima. Reakcija i podrška čitatelja usmjerava nas da web izdanje i dalje bude ovakvo kakvo je bilo i do sada, s mogućim malim dodacima ili izmjenama (sve ovisi o broju novih suradnika), a tiskanim izdanjem ćemo pokušati pokazati da kod nas, pored afirmiranih ima popriličan broj neafirmiranih pjesnika i pisaca čije radove vrijedi objaviti.

Vjerujemo da će tiskano izdanje povećati popularnost časopisa, iz prije navedenih razloga, te što tiskano izdanje daje određenu težinu i ozbiljnost cijelom projektu.

* Kako će se financirati tiskano izdanje Kvake? Ima li Ministarstvo kulture sluha za novi tiskani književni časopis, čije se uredništvo dokazalo na webu? Računate li na podršku privatnika i sponzora koji bi mogli pronaći interes u oglašavanju u časopisu za sofisticiranu publiku?

– Prvi broj časopisa financirat će, kao što sam već spomenuo, donator, te vjerujemo da će nas podržati i dalje.

Trenutno smo u fazi ispitivanja tržišta i zainteresiranih sponzora ili donatora. Imali smo nekoliko poslovnih razgovora koji obećavaju i daju nade. Svakom mladom časopisu, kao što je Kvaka, treba vremena da bude prepoznat kao kvalitetan, te tako i valoriziran. Časopis je predstavljen i u ljetopisu grada Velika Gorica, te se nadamo daće to pomoći da se za nađu za suradnju zainteresirani privrednici. O sluhu Ministarstva kulture moći ćemo više reći na godinu, a u međuvremenu smo se javili na natječaj grada Velike Gorice u kojem smo locirani.

* Gdje će se moći nabaviti papirnata Kvaka i po kojoj cijeni?

Časopis će se moći naručiti direktno na adresi uredništva. Razmatramo i mogućnost šire distribucije i isporuke većih narudžbi. Cijena pojedinog broja za Hrvatsku je 70,00 kuna, a poštarina je uračunata u cijenu.

 

 Sandra Pocrnić Mlakar

Foto: privatni album V.S.

HeraZnanje

 

 

Ako sadržaj nalazite vrijednim čitanja, lijepo vas molimo da nas podržite FB Like klikom