Siniša Kuko, razgovor povodom Mediteranskog festivala knjige

 

 

 

Od 3. do 7. svibnja 2017. u velikoj dvorani Gripe u Splitu će se održati sajam knjige i smotra hrvatskog izdavaštva – Mediteranski festival knjige. Manifestacija će biti promotivno-prodajnog karaktera, uz besplatan ulaz za posjetitelje. Hera Znanje tim je povodom razgovarala sa Sinišom Kukom, pročelnikom za kulturu grada Splita.

 

Što će ovaj događaj značiti za Split i okolicu, naime već je prozvan „točkom preokreta na gladnom kulturnom tržištu Dalmacije“?

Točno je da će ovo događanje jako puno značiti za Split i Dalmaciju, ali i za susjednu BiH. U pitanju je Mediteranski festival knjige (MFK), znatno više od običnog sajma, radionica (ne samo za djecu), prezentacija izdavača, autora, urednika, panela, specijaliziranih programa,… kao nešto uistinu sasvim novo u Splitu. Najbanalnije rečeno, nešto kao Interliber u Zagrebu, malo manje ali programski bolje. Mislim da će ovaj projekt svakako doprinijeti, revitalizaciji Splita i Dalmacije, pogotovo u smislu porasta opće razine dostupnosti pisane riječi kroz knjige i izdavaštvo, još jedna razina kulturnog obrasca koji je nedostajao splitskim građanima.

Kako je došlo do realizacije festivala, od prvih ideja, kontakta do realizacije?

Zamisao je stara već više godina, a rezultat je jednog od brojnih nastojanja koja se inače rade, ali ne ‘upale’ svaki put, nažalost, ma kako ideja bila dobra. Moram naglasiti izuzetnu aktivnost, znanje i rad ljudi u Zajednici nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, koji su ponijeli najveći teret organizacije i animiranja nakladnika, autora i urednika za ovaj Festival. Čekalo se da se dogode organizacijske i druge pretpostavke, među ostalim i na razini Ministarstva kulture, te da se može uspostaviti upravo poželjna sinergija Zajednice nakladnika i knjižara HGK, Ministarstva kulture, i samog Grada Splita. Procjene su da će preko trideset pet tisuća posjetitelja konzumirati programski sadržaj i ponudu knjiga na sajamskom djelu festivala. Svakako, u tišini se radilo na tome puno, a sada je u pitanju samo finalizacija cijelog projekta, rješavanje završnih detalja, ali nam je i ne baš sretna okolnost to što je sam Grad Split u ‘izvanrednom stanju’, pogotovo po pitanju mogućnosti izravne potpore ovoj manifestaciji. Ipak, nije svako zlo ni za zlo, jer Grad Split neće koštati ovaj Festival nikakvog financijskog opterećenja, duga ili davanja. U tom smislu sam osobno zahvalan na pomoći i ljudima iz Grada iz resora sporta i službenicima Službe za kulturu, te ravnatelju Javne ustanove športski objekti, pogotovo u smislu korištenja prostora, jer su nam uistinu bili pri ruci i pomogli da se MFK realizira u velikoj dvorani i okolnim prostorima na Gripama.

Koliko izlagača se očekuje i što garantira da će festival postati tradicija?

Očekuje se preko 60 izdavača, te deseci tisuće naslova, Svakako, tematski je Mediteran, odnosno, svo Sredozemlje i sve u vezi s njim u programskom fokusu i upravo ta, po meni, nedovoljno iskorištena kulturološka i strateška dimenzija Splita i Dalmacije garancija su budućnosti ove manifestacije.

Kako ocjenjujete izlagače, izdavače, autore, program?

Iako će i za ovaj prvi put biti par nakladnika i iz drugih zemalja, u fokusu je ove godine hrvatsko izdavaštvo i hrvatski autori, a u budućnosti će se u ovaj projekt zasigurno biti više međunarodni. Po pitanju izdavača ipak se pazilo da najveći izdavači ne zauzmu pola MFK, te su svi podjednako predstavljeni. Sve je i inače dosta transparentno i neopterećeno ideologijom i dnevnom politikom. Također, mogu najaviti da će se na MFK, među ostalim, prezentirati i projekt: Rijeka, kao buduća prijestolnica kulture, kad već to nije uspio postati Split, Dubrovnik ili Zadar.

Koliko ovakav događaj može pomoći posrnulom izdavaču u ovom kraju?

Ovako ozbiljan i dugoročan pristup ovom projektu rezultat je velike ambicije da se Split još više izvuče iz stanja marginaliziranosti u smislu kulturnih događanja, kulturne ponude, kreativne industrije i poduzetničkih nastojanja ovakvog tipa. Ulaz je besplatan za sve građane, za svu publiku. Naći će tu svaki građanin Splita, Dalmacije i ostali posjetitelji našega grada puno toga zanimljivog u pet dana koliko traje Festival, dakle od 3. do 7. svibnja, užežin i u dane Sudamje i Dana grada Splita, a po veoma povoljnoj cijeni i za naslove knjiga koje će nam već ovo ljeto biti ‘pri ruci’ i na polici. Nismo mogli poželjeti bolji poklon za Dan Grada Splita njegovim građanima i posjetiteljima.

Hana Konsa

Foto: privatni album S. Kuko

HeraZnanje

 

 

 

Ako sadržaj nalazite vrijednim čitanja, lijepo vas molimo da nas podržite FB Like klikom